Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) so do 25. avgusta prejeli 11.162 vlog za dodelitev zagotovljene vdovske pokojnine, ki je namenjena zmanjševanju revščine in tveganja socialne izključenosti tistih vdov ali vdovcev, ki že imajo bodisi vdovske ali svoje pokojnine, a njihovi zneski ne dosegajo zneska, s katerim bi lahko dostojno preživeli mesec. Na zavodu so doslej rešili 7397 vlog, od tega jih je bilo več kot polovica zavrnjenih. V nadaljevanju objavljamo nekaj pojasnil o zagotovljeni vdovski pokojnini, za katero lahko upravičenci zaprosijo le še do konca leta.

Kdo naj vloži prošnjo za zagotovljeno vdovsko pokojnino?

Vložijo jo lahko tisti, ki so na dan uveljavitve pravice (1. januar 2024) izpolnjevali pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine in pogoje za pridobitev pravice do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Vdovska pokojnina se zagotavlja v višini seštevka starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine, vendar največ do višine zagotovljene pokojnine. V praksi to pomeni, da bodo do zagotovljene vdovske pokojnine lahko upravičeni tisti, ki letos ne prejemajo več kot 748,27 evra vdovske pokojnine na mesec oziroma skupek dela vdovske pokojnine, njihove osebne pokojnine in pokojnine iz tujine ne presega tega zneska. Smiselno je torej, da vlogo vložijo tisti, katerih mesečni prihodki iz naslova pokojnin ne presegajo tega zneska. Vsi, ki ste se upokojili letos ali ste v postopku upokojitve, se s tem ne obremenjujte, saj se bo o pravici presojalo samodejno.

Kaj če sem ravno na meji tega zneska, naj vlogo vseeno vložim?

Da, na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v tem primeru priporočajo vložitev vloge.

Ali se v izračun všteva tudi tuja pokojnina? Kaj mora prejemnik tuje pokojnine v tem primeru priložiti?

Pokojnina, ki jo prejemate iz tujine, se v ta znesek všteva in sorazmerno s svojo višino zmanjšuje možnosti za pridobitev zagotovljene vdovske pokojnine. Če prejemate pokojnino iz tujine, morate vlogi priložiti dokazilo o višini tuje pokojnine v januarju 2024.

Do kdaj je treba vložiti prošnjo?

Vlogo je treba oddati najkasneje do 31. decembra 2024. Ker pa vam v primeru odobritve pravica do zajamčene vdovske pokojnine začne veljati z naslednjim mesecem po oddani vlogi, je to smiselno storiti čim prej.

Kaj če vloge ne oddam do omenjenega roka? Bo potem moja pravica do zagotovljene vdovske pokojnine propadla?

Zakon ne predvideva, da bi se tudi za »zamudnike« lahko odmerila zagotovljena vdovska pokojnina, kar pomeni, da bodo zahteve, podane po tem datumu, s sklepom zavržene.

Prejemam zgolj vdovsko pokojnino, ne pa še svoje pokojnine, ker zanjo še nisem izpolnil pogojev. Lahko vseeno računam na 748 evrov zagotovljenih mesečnih prihodkov?

Ne, zagotovljena vdovska pokojnina pripada zgolj tistim, ki hkrati izpolnjujejo pogoje tako za vdovsko pokojnino kot tudi za svojo – bodisi starostno, invalidsko ali predčasno pokojnino. Vse dokler nista hkrati izpolnjena oba pogoja, ni mogoče pridobiti zagotovljene vdovske pokojnine. Ko oziroma če bo posameznik izpolnil tudi pogoje za svojo pokojnino, se bo lahko zagotavljala zagotovljena vdovska pokojnina, če bodo za to izpolnjeni pogoji in če bo to za posameznika najugodneje.

Kaj če je bil moj pokojni partner večino časa zavarovan za ožji obseg pravic? Ali mi pripada vdovska pokojnina in posledično zagotovljena vdovska pokojnina?

Zagotovljena vdovska pokojnina se ne zagotavlja tistim, ki so bili med svojo aktivnostjo v pretežni meri zavarovani za ožji obseg pravic, ravno tako tudi ne v primerih, ko je bil v pretežni meri za ožji obseg pravic zavarovan pokojni zakonec ali partner. Se pa v teh primerih ob nekaterih drugih izpolnjenih pogojih vseeno lahko prizna vdovska pokojnina, a kot rečeno ne v znesku zagotovljene vdovske pokojnine, temveč v znesku vdovske pokojnine, odmerjene za ožji obseg pravic.

748,27 evra

mesečnih dohodkov vseh pokojnin je tista meja, ki odloča, ali boste zagotovljeno vdovsko pokojnino prejeli ali ne.

Vlogo sem oddal že pred pol leta, odločbe še ni ... Od kdaj naprej se mi bo pokojnina priznala? Jo bom prejel tudi za nazaj?

Zaradi velikega števila vlog in zahtevnosti reševanja pozitivnih zadev njihova obravnava poteka počasneje in prihaja do zamika izdaje odločb. To pa ne pomeni, da boste kakor koli prikrajšani pri izplačilu – pravica vam namreč velja od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve. Datum odločitve o tej pravici torej ne igra vloge, upravičenci pa bodo prejeli poplačilo za nazaj. Povprečen čas reševanja tovrstnih zadev je sicer 121 dni.

Moj zakonec, po katerem sem postal vdovec/vdova, je bil poročen večkrat. Imam pravico do polne vdovske pokojnine?

Če je bil vaš zakonec poročen večkrat in tudi preostali njegovi bivši partnerji oziroma partnerice uveljavljajo pravico do vdovske pokojnine, si višino slednje enakomerno razdelite kot souživalci.

Kaj to pomeni za zagotovljeno vdovsko pokojnino, so potem pravice tudi tukaj manjše?

Če vsi partnerji izpolnjujejo tudi pogoje za zagotavljanje zagotovljene vdovske pokojnine, so do nje tudi upravičeni. Višina te je odvisna od konkretnega primera, upravičenci si je tudi ne delijo, kar pomeni, da je lahko več preživelih partnerjev upravičenih do zagotovljene višine pokojnine v maksimalnem znesku. Zagotovljena višina pokojnine se za vsakega od njih določi v višini seštevka njegove lastne pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine.

Kaj če sem bil sam poročen večkrat, po katerem partnerju mi pripada vdovska pokojnina?

V primeru, da je bil posameznik večkrat poročen, mu vdovska pokojnina pripada po zakoncu, s katerim je bil poročen v času njegove smrti (če so izpolnjeni pogoji), saj vdovska pokojnina praviloma pripada v primerih, ko je zakonska zveza trajala do smrti. Ob uveljavljanju pravice se namreč preverjajo dejanske okoliščine na dan smrti uživalca pravice ali zavarovanca. V nekaterih primerih pa so lahko do vdovske pokojnine upravičeni tudi razvezani zakonci, in sicer pod enakimi pogoji kot vdovci, če imajo po sodni odločbi oziroma po sporazumu pravico do preživnine in so jo uživali do smrti zavarovanca ali uživalca pravic.

Kako je z vdovsko pokojnino v primeru, če se znova poročim oziroma živim v zunajpartnerski skupnosti? Ali mi pravica do omenjene pokojnine preneha? Kako se to preverja?

V tem primeru je pomembno, kdaj se znova poročite oziroma zaživite v zunajzakonski skupnosti. Če v novo življenjsko skupnost vstopite pred svojim dopolnjenim 60. letom, vam pravica do vdovske pokojnine oziroma dela vdovske pokojnine po prejšnjem zakonskem partnerju preneha. Vendar pa ta pravica lahko v nekaterih primerih znova oživi, če v drugo postanete vdova ali vdovec in po nazadnje umrlem partnerju nimate pravice do vdovske pokojnine. Uživalci pravic so sicer dolžni zavodu sporočati vse podatke, ki bi lahko vplivali na upravičenost ali višino pokojnine, in sicer v roku osmih dni od nastanka okoliščin ali njihovih sprememb. Zavod za nekatere podatke izve tudi med svojim delom ali celo s pomočjo anonimnih prijav, čemur sledijo postopki preverjanja upravičenosti, v okviru katerih lahko pride tudi do ukinitve pravic. V tem primeru so vdovci dolžni povrniti sredstva, ki so jim bila neupravičeno izplačana. 

Priporočamo