Izgled uniform reševalcev, pa tudi reševalnih vozil v slovenski nujni medicinski pomoči (NMP) vse do danes ni bil poenoten. Na ministrstvu za zdravje uvedbo enotne grafične podobe v NMP načrtujejo z novim pravilnikom o NMP. Njegov predlog bodo predvidoma pripravili še letos, so napovedali. Poenotenje podpira tudi stroka.

Kupujejo vozila urgentnih zdravnikov v različnih barvah

Vlada je februarja sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta je s 1. aprilom zdravstvenim domovom zagotovila financiranje izvajanja programa vozila urgentnega zdravnika – dolgoročno je namreč predvideno, da bodo zdravniki na intervencije hodili v vozilih urgentnih zdravnikov, ločeno od reševalnih vozil.

Enotnih natančnih pravil o grafični podobi vozil urgentnih zdravnikov pa za zdaj ni. V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj so tako denimo kupili vozilo urgentnega zdravnika v beli, rumeni in zeleni barvi, je razvidno iz objave na njihovi spletni strani. V ZD Velenje so v začetku junija na spletni strani objavili fotografijo novega vozila, ki je bele, rumene in rdečkaste barve. V ZD Ljubljana imajo dve vozili urgentnega zdravnika, ki sta obarvani rumeno in rdeče.

V ZD Maribor pa so nedavno kupili štiri nova vozila, ki so osnovne bele barve, grafično oblikovana s prevladujočimi rdečo in rumeno odsevno folijo za dobro vidnost v prometu.

Enotnih pravil v Sloveniji ni

Trenutne regulative opredeljujejo samo primarne barve reševalnih vozil oziroma vozil za izvajanje službe NMP ter določajo, da je karoserija intervencijskih vozil NMP v določenem odtenku rumene barve, je pojasnil predsednik sekcije reševalcev v zdravstvu pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije Thomas Germ.

Po njegovih besedah sekundarne barve niso določene, različne države EU jih imajo določene po svojih pravilnikih. »Opazen je trend, da vse več držav EU prehaja na rumeno-zelene oznake intervencijskih vozil za izvajanje službe NMP, nekatere izmed njih pa poleg rumeno-zelene kombinirajo tudi rdečo v manjšem deležu sekundarnih barv,« je pojasnil.

V slovenskem pravilniku o službi NMP sekundarne barve niso natančno določene, zato je v uporabi široka paleta različnih barvnih kombinacij oznak reševalnih vozil: kot sekundarna barva prevladuje rdeča, uporabljajo pa se tudi oranžna, modra in zelena ter še kakšna druga. Razvite države EU se pri določanju sekundarne barve usmerjajo v zeleno, saj je ta v primerjavi z rdečo bolj odsevna v vseh merjenih kotih, je navedel Germ.

V sekciji reševalcev v zdravstvu si po njegovih besedah želijo enotnega standarda in poenotenja oznak vozil za izvajanje službe NMP. Ob uporabi odsevne zelene oziroma rumene-zelene bi bila interventna vozila NMP bolj vidna, kar bi povečalo varnost tako ekip NMP in bolnikov kot ostalih udeležencev v cestnem prometu, je poudaril.

Prav tako podpirajo barvno poenotenje uniform reševalcev, ki naj sledi načelu čim boljše vidljivosti v obeh delih dneva in zagotavljanju čim večje varnosti. Predlagajo tudi poenotenje uradnih oznak in napisov na uniformah.

Enotna grafična podoba NMP v prenovljenem pravilniku

Na ministrstvu za zdravje so napovedali, da bodo predvidoma še letos pripravili predlog novega pravilnika o službi NMP. V okviru predvidenih sprememb so »pristopili k urejanju celovite grafične podobe za vsa vozila, ki se uporabljajo v službi NMP«, so poudarili. Enako bo veljalo za uniforme in ostale označbe, saj gre za dejavnost javne službe, ki mora biti enako označena v celotni državi. Kdaj bo pravilnik začel veljati, bo po navedbah ministrstva odvisno predvsem od odzivov v javni razpravi in postopkov uveljavitve.

»Celostna grafična podoba službe NMP, ki bo urejena v novem pravilniku, ne bo veljala za obstoječa vozila in uniforme, saj bo določeno prehodno obdobje oziroma bo določeno, od kdaj se morajo posamezni elementi začeti uporabljati,« so napovedali.

Za jesen medtem načrtujejo projekt, s katerim bodo sofinancirali nakupe vozil urgentnih zdravnikov in opreme načrtovanih satelitskih urgentnih centrov. Iz načrta za okrevanje in odpornost bo za sofinanciranje namenjenih 4,8 milijona evrov, denar bodo lahko prejeli izvajalci, ki so že izvedli nakup omenjenih vozil ali ga še načrtujejo.

Na vprašanje, zakaj do poenotenja grafične podobe NMP doslej še ni prišlo, pa so odgovorili, da jim razlogi niso poznani. Predvidevajo pa, da je bil problem delno v različnih stališčih stroke, ki se težko poenoti. »Praksa tudi kaže, da se izvajalci ne držijo v celoti trenutno veljavnih podlag iz pravilnikov, ki urejajo to področje. Zato bo ministrstvo za zdravje s pomočjo strokovnjakov pripravilo predloge, ki bodo imeli najširši mogoč strokovni konsenz, in določilo celovito grafično podobo službe NMP,« so poudarili.

Kaj pravijo v zdravstvenih domovih

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so pojasnili, da razpolagajo z dvema avtomobiloma, ki služita kot vozili urgentnega zdravnika. Na vprašanja glede poenotenja grafične podobe pa niso odgovorili.

V ZD Maribor pa so dejali, da se jim poenotenje grafične podobe v NMP zdi smiselno, saj bi ostali udeleženci v prometu hitreje prepoznali, da gre za vozilo, ki je na poti k nekomu, ki potrebuje nujno medicinsko pomoč. Ob tem so ocenili, da bo enotno grafično podobo verjetno težko doseči, saj so nekatere enote že začele uporabljati vozila urgentnih zdravnikov, nekateri ga pravkar vpeljujejo, nekateri pa so v fazi nabave. »To se lahko doseže v prihodnjih letih,« menijo v ZD Maribor.

Priporočamo