Vlada je v skrbi za zdravje državljanov in javnih financ zvišala davek na dodano vrednost (DDV) za pijače z dodanim sladkorjem ali sladili ter za energijske pijače z dosedanjih 9,5 odstotka na 22 odstotkov. Med ukrepi davčnih in drugih sprememb, ki jih je vlada poslala v parlament, bo ta ukrep občutilo največ ljudi. Če bo uveljavljen, se bodo sladke in energijske pijače podražile. Iz zvišanja DDV bodo izvzeti povsem naravni sokovi in vode z aromo, če nimajo dodanih sladil ali sladkorja. Po vladnih ocenah naj bi v proračun od višje obdavčitve kapnilo 12 milijonov evrov na leto.

Primer: poldrugi liter znane sladke gazirane pijače (vsebuje do 11,9 grama dodanega sladkorja v decilitru pijače), ki zdaj stane 1,6 evra, bi po novem stal približno 1,8 evra, če predpostavljamo, da bi proizvajalci in trgovci zvišanje davka v celoti prenesli na potrošnika.

Prav to je končni cilj predlaganega višjega DDV, je strnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Katja Božič: zvišanje maloprodajne cene pijač z dodanim sladkorjem in sladili ter energetskih pijač naj bi potrošnike odvrnilo od nakupa in jih spodbudilo k bolj zdravemu življenjskemu slogu. »Te pijače najbolj ogrožajo zdravje otrok in mladostnikov, povzročajo debelost in posledično druge zdravstvene težave,« je izpostavila. V vladi so še spomnili, da je tudi v Sloveniji opazen skrb vzbujajoč trend naraščanja prekomerne telesne teže predvsem med mladino, med koronskim obdobjem in po njem pa je upadla tudi gibalna učinkovitost otrok.

Številne študije dokazujejo, da prekomerno uživanje pijač z dodanim sladkorjem vodi v debelost, povzroča sladkorno bolezen, zobno gnilobo, srčne bolezni in vpliva na prezgodnje smrti. Marsikdo se še vedno ne zaveda, koliko sladkorja v tekoči obliki pravzaprav zaužije s pijačami, ki imajo na embalaži denimo velik napis sadni sok, vsebujejo pa skoraj 10 gramov sladkorja v decilitru pijače. Podobno vsebnost sladkorja lahko preberemo tudi na deklaracijah ledenih čajev, sladkih gaziranih pijač, energijskih napitkov, pijač za športnike ... V nekaterih vodah z aromami okusimo do 5 gramov sladkorja v decilitru.

Čez mejo ceneje

A vprašanje je, ali bo višji DDV tudi zares spremenil navade potrošnikov, kot ukrep razlagajo v vladi. V Trgovinski zbornici Slovenije, ki jo vodi Mariča Lah, vladna prizadevanja načeloma podpirajo zaradi zdravstvenih razlogov, a v isti sapi opozarjajo, da bodo slovenski potrošniki zaradi višjih cen doma še raje skočili po nakupih čez mejo. Tisti, ki živijo blizu italijanske meje, denimo že zdaj polnijo vozičke sladkimi, nesladkimi in alkoholnimi pijačami tujih in slovenskih blagovnih znamk v sosednjih trgovinah, ker so zaradi politike proizvajalcev tam občutno cenejše. Prav tako se tudi naši trgovci lahko odločijo, da s prodajnimi akcijami znižajo maloprodajne cene sladkim pijačam, da izničijo zvišanje DDV in ohranijo prodajo.

Višje trošarine za pivo in žgane pijače, ne pa tudi vino

Vlada napoveduje tudi dvig trošarin na pivo in žgane pijače. Predlog novele zakona bo vlada obravnavala v kratkem. Po predlogu naj bi trošarine na alkohol dvignili za sedem odstotkov. Za pivo naj bi denimo to pomenilo okoli tri cente na pol litra, za žganje okoli 40 centov. Ugodnejša obravnava naj bi veljala za manjše pivovarje, plačevali bi polovične trošarine za do 150.000 hektolitrov na leto, medtem ko imajo zdaj popust le za do 20.000 hektolitrov. Za vino dvig trošarin ni predviden.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) dvigu trošarin nasprotujejo. »Prodaja alkohola se kljub višjim cenam ne zmanjša, pride pa do sprememb v ponudbi, saj se na trgu poveča ponudba cenejših alkoholnih pijač vprašljive kakovosti, takšni ukrepi hkrati tudi dodatno spodbujajo krepitev sivega trga in nakupe prek meja,« so prepričani. Trošarine na pivo so v Sloveniji že danes med najvišjimi v Evropi. »Delež trošarine, ki jo pivovarji plačajo državi, danes predstavlja več kot 40 odstotkov cene piva,« so spomnili na GZS.

Proizvajalci pijač pa ne verjamejo v vladne argumente za poseg v DDV in vlado pozivajo, naj ta ukrep umakne. »Dvig DDV za sladke pijače z dodanim sladkorjem ali sladili ter energijske pijače je nesprejemljiv, diskriminacijski in izjemno škodljiv za gospodarstvo in potrošnike. Pomeni dvig maloprodajnih cen brezalkoholnih pijač, posledično inflacije in je brez konkretnih dokazov o pozitivnih učinkih na zdravje,« so prepričani v Združenju industrije pijač pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij. V združenju so največji proizvajalci brezalkoholnih pijač, mineralnih in drugih stekleničenih vod ter sadnih in zelenjavnih sokov.

Maloprodajne cene sladkih pijač se bodo po njihovih izračunih povečale med 10 in 20 centi. »Na podlagi izkušenj iz drugih držav se prodaja sladkih pijač kljub višjim cenam ne zmanjša. Dvig DDV tako v nobenem primeru ni pravi ukrep za zmanjšanje porabe sladkih pijač. Se pa zgodi sprememba v ponudbi, saj na trg prihaja vedno več cenejših pijač, obenem pa takšni ukrepi dodatno spodbujajo krepitev sivega trga in nakupe čez mejo,« trdijo v združenju.

alkoholne pijače italija cenejše kot pri nas / Foto: Katja Gleščič

Nasprotniki zvišanja trošarin na alkoholne pijače opozarjajo, da bi to lahko spodbudilo še več kupcev za skok čez mejo, saj so v sosednjih državah (na fotografiji trgovina v Italiji) že zdaj večinoma cenejše kot v Sloveniji. / Foto: Katja Gleščič

Proizvajalci pijač so spomnili, da so v letu 2015 podpisali pet zavez, ki vključujejo odgovorno oglaševanje, jasne oznake energijske vrednosti, zmanjševanje vsebnosti sladkorja, odgovorno obnašanje v šolah ter spodbujanje zdravega življenjskega sloga. V letu 2020 pa še dodatno zavezo o znižanju vsebnosti sladkorja v brezalkoholnih pijačah in s tem tudi povprečen energijski iznos za pet odstotkov. »V minulih letih je sektor brezalkoholnih pijač dosledno izpolnjeval dane zaveze,« poudarjajo. V letu 2023 je bilo na trg danih 86 novih izdelkov, od tega je bilo 19 izdelkov preoblikovanih in 45 novih izdelkov izboljšane hranilne sestave. »Povprečna vsebnost sladkorja v brezalkoholnih pijačah je v letu 2023 znašala 7,1 grama na 100 mililitrov, kar je 11 odstotkov manj kot v letu 2015,« so navedli.

Proizvajalci pijač: Višji DDV ne rešuje debelosti

Ob tem poudarjajo, da sladke pijače prispevajo zgolj 2 do 3 odstotke celotne energijske vrednosti dnevne prehrane. Zato so prepričani, da tovrstni ukrep ne zagotavlja pravih rešitev za vprašanje debelosti in ne prispeva k dolgotrajni izboljšavi javnega zdravja. Namesto tega lahko le še dodatno poglobi socialno in ekonomsko neenakost ter oslabi gospodarstvo. »Sprememba DDV ne bo prispevala k zmanjšanju porabe sladkih pijač in izboljšanju zdravja v družbi, kot tudi ne bo pripomogla k zmanjšanju primanjkljaja v državnem proračunu. Zato je vprašljivih načrtovanih 12 milijonov evrov dodatnih prihodkov proračuna iz tega naslova, ki jih predvideva vlada,« trdi Tatjana Zagorc, direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Tatjana Zagorc, direktorica GZS - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. F Dragana Stanković / Foto: Dragana Stanković

Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij GZS: »Sprememba DDV ne bo prispevala k zmanjšanju porabe sladkih pijač in izboljšanju zdravja v družbi, kot tudi ne ponuja zmanjšanja primanjkljaja v državnem proračunu.« Foto: Dragana Stanković

»Sprejeti ukrep je absolutno diskriminacijski. Sprašujemo se, zakaj samo brezalkoholne pijače? Skrbi nas popolna ignoranca vlade, ki se z zvišanjem davka na sladke pijače očitno zanaša na preprosto povečanje cen kot način vplivanja na potrošniške navade, vendar vse analize kažejo, da so taki ukrepi neučinkoviti pri doseganju dolgoročnih sprememb v obnašanju potrošnikov in soočanju z zdravstvenimi izzivi,« dodaja Marian Šefčovič, predsednik Združenja industrije pijač. »Zakon tudi ne motivira potrošnika k pitju pijač, ki imajo zmanjšano energijsko vrednost oziroma nižjo vsebnost sladkorja, saj so enako obdavčene vse sladke pijače, pa če imajo 2 grama ali 8 gramov sladkorja, kar ni prav,« poudarja. Vlada bi se po njegovem prepričanju morala osredotočiti na pomembnejše strategije, kot so izobraževanje in ozaveščanje prebivalstva o zdravi prehrani in življenjskem slogu ter spodbujanje bolj trajnostnih sprememb v prehranjevanju in življenjskih navadah. 
Priporočamo