»Spletni napadalci vas želijo prestrašiti. Ne klikajte, ostanite varni,« nas v mesecu kibernetske varnosti v medijih svari nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Televizijske in druge oglase sicer radi preskočimo, a te si je vredno zapomniti. Policija je lani naštela za kar 27,5 milijona evrov škode.v različnih spletnih goljufijah

Najbrž ste že kdaj dobili elektronsko sporočilo ali SMS-sporočilo svoje banke, da morate s klikom na povezavo nemudoma posodobiti svoje podatke. Ali pa sporočilo dostavne službe, da nujno potrebujejo vaše podatke za dostavo paketa. In ste k sreči pravočasno posumili, da gre za prevaro, sporočilo izbrisali, pošiljatelja pa blokirali. Številnim to ni uspelo. Lani je s slovenskih bančnih računov na račune prevarantov samo na ta način – z zlonamerno e-pošto, telefonskimi klici in zasebnimi sporočili, ki so jim ljudje nasedli ter razkrili gesla in številke bančnih kartic – izginilo skupaj za 3,5 milijona evrov. To je 9600 evrov vsak dan. Letos bo škoda v elektronskem bančništvu še višja, saj je prav ta oblika spletnih prevar v zadnjih letih najbolj v porastu.

Kdor misli, da nasedejo samo neizkušeni in naivni, je sam naiven. Čisto vsi spletni uporabniki, tudi tehnološko vešči, lahko postanejo žrtev spletne prevare, le pravo vabo mora nastaviti goljuf. Spletne prevare so danes epidemija z nenehno mutirajočim virusom. Prevaranti si izmišljajo nove in prepričljive metode, ki merijo na naše zaupanje in ranljivosti. Marsikdaj je dovolj že trenutek nepozornosti v napornem dnevu in množici najrazličnejših sporočil. A medtem ko lahko na kakšen nepremišljen spletni nakup ponaredka za nekaj deset evrov hitro pozabimo, so številne zgodbe precej bolj boleče. Ljudje ostanejo brez prihrankov ali celo s krediti, ki so jih najemali za vlaganje v kriptovalute na prevarantskih trgovalnih platformah ali za to, da so pošiljali denar izmišljenemu ameriškemu marincu, s katerim so si mesece dopisovali po facebooku.

Povsem zaščititi se ne da, večina od nas danes brez elektronskih naprav in medmrežja skoraj ne more. Prevaranti so vselej v koraku s tehnologijo; z umetno inteligenco, ki hitro obvladuje vsa področja naših življenj, se ponuja morje novih možnosti za zlorabe, ki jih je vse težje prepoznati. Pomembno pa je o tem govoriti in deliti izkušnje z družino, s prijatelji, sodelavci, da se naučimo prepoznati vsaj osnovne taktike in mehanizme prevar ter si tako skušamo ustvariti mrežo zaščite. Več vemo o teh prevarah, težje se bomo ujeli v nastavljeno past.

Priporočamo