Ko so na ministrstvu za solidarno prihodnost pred časom napovedali, da bodo hud primanjkljaj zaposlenih v domovih za starejše in ponekod drugod nadomestili tudi z roboti, je završalo. Lahko robot zamenja človeka? Kakšna družba bomo, če bomo starejše prepustili v oskrbo robotom?

Ta in druga vprašanja niso dobila primernega pojasnila v javnosti, kar je škoda, saj se zakonodajalci, kot pravijo, zelo dobro zavedajo, da neposrednega pomena in doprinosa dela zaposlenih pri socialnovarstvenih storitvah nikakor ne morejo in ne smejo nadomestiti roboti. Lahko pa pomembno zmanjšajo obremenitve zaposlenih.

Na trgu namreč obstajajo že zelo dobri sodobni pripomočki za obračanje uporabnikov v postelji in njihovo prenašanje, za čiščenje oziroma razkuževanje površin in opreme, za razvoz obrokov znotraj institucije, za ločevanje, pranje, likanje oziroma razdeljevanje perila in tako dalje. Vse to namesto zaposlenih ali z njihovo pomočjo lahko opravijo roboti. Težka dela, ki jih večinoma opravljajo ženske, kvarno vplivajo na njihovo zdravje in nenazadnje tudi na kakovost njihovega življenja, prav tako na njihovo delovno sposobnost.

Sodobne tehnologije so v Sloveniji v procesih zdravstvene nege in oskrbe slabo zastopane, saj njihova implementacija do sedaj ni bila podprta s proračunskimi sredstvi. »Zato bo ukrep posodobitve in optimizacije procesov tudi priložnost za prepoznavo, katere sodobne tehnologije so tiste, ki jih delovna okolja prepoznajo kot tiste z največjim doprinosom,« pravijo na ministrstvu, kjer nameravajo te storitve sofinancirati do višine 40.000 evrov. Kaj se bo izkazalo za uporabno, se bo pokazalo v postopkih procesa dela, ki jih bodo lahko podprli s sodobnimi tehnologijami.

Tudi oni upajo, da nikoli ne bomo na točki, ko bi se delo zaposlenih nadomestilo z roboti, in da bomo kot družba ohranili in krepili pomen ter zavedanje o vrednosti dela, ki ga zaposleni v socialnem varstvu opravijo in ki ga bodo opravili v prihodnji dolgotrajni oskrbi. Žal je ta vrednost premalo cenjena in zaposleni v zdravstveni negi so še vedno tisti, ki so v naši družbi med najslabše plačanimi, čeprav jih kot starajoča se družba najbolj potrebujemo.

Pristnega človeškega stika, dotika roke, skrbnosti, strokovnosti in predanosti zaposlenih tehnologija ne more in ne sme nadomestiti. Lahko pa ima uvedba sodobne tehnologije v procese dela, kot se je pokazalo že v kirurgiji in pri rehabilitaciji, pozitivne učinke, zato je to priložnost, ki jo vsekakor velja izkoristiti. 

Priporočamo