Ne le, da po delu Združenih držav Amerike divja orkan Milton, o čemer podrobneje poročajo kolegi na dnevnik.si, tudi del Evrope je ujet v orkanskem primežu. Natančneje, težave so povzročali ostanki ciklona Kirk, ki se je iz Atlantskega ocena približal Evropi in v obliki močnega neurja tudi dosegel njen zahodni del.

Na slovenskem za zunanje in evropske zadeve so zato k previdnosti pozvali državljane, ki potujejo v države na predvideni poti nekdanjega orkana.

O škodo so poročali iz Portugalske in Španije, kjer so močni sunki vetra povzročili zamude in odpovedi železnic in letov, zaprtje parkov, podrte strehe in materialno škodo zaradi podrtih dreves. Španski vremenoslovci v regiji Asturija opozarjajo na vetrove, ki bodo dosegali hitrosti do 140 kilometrov na uro.  

Podobne preglavice povzroča neurje tudi na jugozahodnu Nemčije; nemške zvezne dežele Porenje-Pfalško, Hessen, Baden-Württemberg in Posarje, pa tudi deli Bavarske in Severnega Porenja-Vestfalije so bile najbolj prizadete, v Turingiji in na Saškem-Anhaltu še pričakujejo občasne močne vetrove.

10 October 2024, Hamburg: Dark rain clouds pass over the port of Hamburg and the Elbphilharmonie concert hall. In parts of Germany, ex-hurricane "Kirk" brings gloomy autumn weather. Photo: Axel Heimken/dpa

Temni oblaki se zbirajo nad pristaniščem v nemškem Hamburgu. / Foto: dpa

V Franciji v 29 departmajih (upravnih enotah) velja visoka nevarnostjo poplav in močnih vetrov, na jugu države je več deset tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike, v pristaniškem mestu Sète je življenje izgubila ena oseba, več jih je v kritičnem stanju.  

V Luksemburgu so si danes zjutraj nekoliko oddahnili: vremenske psoledice so bile po močnem deževju blažje od pričakovanih, o poplavah in motnjah v prometu sicer poročajo iz delov države, vendar v manjšem obsegu od napovedi. 

Priporočamo