Na otroke in mlade, ki morajo dneve prežuvljati v bolnišnici, so se spomnili v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvor. Skupaj s partnerji iz drugih evropskih držav sodeluje v projektu in istoimenski spletni platformi Film v bolnici, ki kakovostne filmske vsebine brezplačno prinaša otrokom in mladim v bolnišnicah. Poleg Slovenije v projektu zaenkrat sodeluje še sedem evropskih držav.

V Sloveniji so v projekt vključeni otroci in mladi, ki se zdravijo v Pediatrični kliniki - UKC Ljubljana, Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS - Soča, Enoti za adolescentno psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, Bolnišnici za otroke Šentvid pri Stični ter Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna. Pri tem jih podpirajo strokovni delavci iz bolnišničnih oddelkov vrtca Vodmat ter osnovnih šol Ledina in Ferda Vesela Šentvid pri Stični.

Spletna platforma Film v bolnici ponuja skrbno izbran nabor kakovostnih filmov različnih dolžin, zvrsti in žanrov za različne starostne skupine. Na slovenski različici platforme je trenutno na voljo 14 celovečernih filmov. Ponudbo celovečercev dopolnjuje tudi širok nabor kratkih filmov. Kinodvor pri zagotavljanju celovečernih filmov na slovenski platformi sodeluje s slovenskimi distributerji. Pravkar tudi poteka priprava novega filmskega izbora, so pojasnili v Kinodvoru.

Posamezne filme spremljajo dodatne igrive dejavnosti za otroke in gradiva za starše ter pedagoške delavce. Posamezne oddelke oziroma bolnišnične igralnice so opremili še s Kinobalonovimi kovčki, polnimi različnih optičnih igrač.

Pomoč tudi pri lajšanju zdravstvenih težav

Pri projektu gre tako za veliko več kot le, da so otrokom in mladim v bolnišnici na voljo kakovostne filmske vsebine. Projektne dejavnosti otrokom in mladim v bolnišnicah prinašajo zabavo in pozitivne trenutke, pomagajo pa tudi pri lajšanju zdravstvenih težav. Gre za razbijanje vsakodnevne rutine bolnišničnih oddelkov in ustvarjanje prijetnih spominov. Platforma je lahko uporabno orodje za bolnišnične učitelje in medicinsko osebje pri navezovanju stikov z mladimi bolniki, so zapisali v Kinodvoru.

Brezplačen vstop v platformo je mogoč z aktivacijsko kodo, ki jo mali bolniki dobijo pri zaposlenih v vrtcu ali šoli bolnice. Uporabniški račun bo aktiven tri mesece od prvega vpisa v platformo., je še mogoče prebrati na spletni strani https://filmvbolnici.kinodvor.org. Ko veljavnost računa poteče, je mogoče zaprositi za novo aktivacijsko kodo.

Poleg Slovenije v projektu sodelujejo še Belgija, Grčija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Španija in Švedska. Vse partnerske organizacije so dejavne na področju filma oziroma kinematografije, to so mladinski filmski festivali, filmski distributerji, filmskovzgojne organizacije in kinematografi.

Priporočamo