Pred osmimi leti je v javnosti odmevala sodba mariborskega okrajnega sodišča, ki je na leto dni in osem mesecev zapora obsodilo upokojenega Mariborčana, ki je v svojem samskem domu z 275 posteljami prijavil 1876 tujcev. Sodišče mu je očitalo, da je s tem, ko je nelegalno oddajal postelje, na račun tujcev zaslužil okoli 200 tisočakov.

Da je prijavljanje tujcev na naše naslove nepremičnin donosen posel, so zaznali tudi drugi. Pred štirimi leti so na mariborski upravni enoti (UE) zaznali dva »sumljiva« naslova nepremičnin. Na enem od teh je bilo prijavljenih več kot 100 oseb, na drugem pa 50. Tovrstnih primerov nismo izkoreninili vse do danes.

Tujec spraševal po sosedu

Povpraševanja po bivališčih očitno pri nas ne bo zmanjkalo, saj si mnogi tujci prizadevajo priti do strehe na glavo že zato, ker se jim s prijavo začasnega ali celo stalnega bivališča odprejo vrata v vse druge evropske države. Zato niti ne preseneča, da so se s podobno fiktivno prijavo prebivališč nedavno srečali v Laškem. Stanovalci manjšega bloka na naslovu Cesta v Rečico 8c so zaznali, da se dogaja nekaj nenavadnega, ko je popolni tujec spraševal po sosedu, ki ga ni bilo doma, rekoč, da bi si želel ogledati stanovanje, ki mu ga je oddal v najem. To pa se je eni od stanovalk, ki je soseda dobro poznala in je vedela, da stanovanja na oddaja, zdelo sila nenavadno. O tem je obvestila tudi dotičnega soseda. Kmalu se je izkazalo, da ima v tem bloku še več drugih stanovalcev prijavljenih več ljudi, ki jih sploh ne poznajo, prav nihče pa nikoli ni razmišljal, da bi svoje stanovanje oddal v najem. To je sprožilo val sumničenj. Da so upravičena, se je pokazalo, ko so stanovalci na laški upravni enoti sami preverjali, kako je s tem. Načelnica UE Laško mag. Andreja Stopar je povedala, da je bilo na naslovu Cesta v Rečico 8c, Laško, uvedenih skupno 36 postopkov zaradi fiktivnih prijav prebivališč, od tega 13 s stalnim prebivališčem in 23 z začasnim. »Štirim osebam je prijava prebivališča potekla oziroma so jo odjavili sami, za eno pa nismo mogli uvesti postopka, ker ga vodijo in ga še niso zaključili na drugi upravni enoti,« nam je pojasnila.

Pred štirimi leti so na mariborski upravni enoti zaznali dva »sumljiva« naslova nepremičnin. Na enem od teh je bilo prijavljenih več kot
100 oseb, na drugem pa 50. Tovrstnih primerov nismo izkoreninili
vse do danes.

Prav tako so pet postopkov zaradi prijavljenih začasnih prebivališč tujcev uvedli na Rimski cesti 6a v Laškem, še tri pa na Badovinčevi ulici 6. »Je pa tudi na tem naslovu en tujec prijavljen s stalnim prebivališčem, vendar postopka še nismo mogli uvesti, ker ga druga upravna enota še ni zaključila. Skupno gre torej še za štiri dodatne fiktivne prijave, od katerih se trenutno vodijo trije postopki,« je razkrila Andreja Stopar. Do zdaj na upravni enoti še niso izdali nobene odločbe, saj zakon o prijavi prebivališča zahteva izvedbo posameznih dejanj ugotavljanja prebivališča v določenih rokih, ki še niso potekli. »Komunikacija z osebami, za katere ugotavljamo, ali prebivajo na prijavljenih naslovih, je najdolgotrajnejša,« pravijo na UE Laško. Ob tem dodajajo, da bodo vsem lastnikom stanovanj, v katerih se bodo posamezniki prijavljali brez njihove osebne prisotnosti, o izvedeni prijavi poslali sporočilo o prijavi. Lastniki stanovanj pa lahko tovrstne fiktivne prijave preprečijo tako, da sami sporočijo na upravno enoto, da želijo, da se v register vpiše, da se brez njihove prisotnosti nikomur ne sme izvesti nobena prijava prebivališča,« svetuje lastnikom nepremičnin načelnica laške upravne enote Andreja Stopar.

Dejanj osumljena Mariborčanka

Zanimivo je, da naj bi vse fiktivne prijave tujcev na laški upravni enoti opravila 24-letna Mariborčanka, registrirana kot samostojna podjetnica, ki se ukvarja s kurirskimi posli. Najverjetneje je tudi zato preiskavo od celjske prevzela mariborska policijska uprava. »Na PU Maribor obravnavamo sume storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin in overitev lažne vsebine v zvezi s prijavami, podanimi na območju PU Celje. Predkazenski postopek še ni zaključen, zato dodatnih informacij o tem za zdaj ne moremo podati,« nam je pred dnevi pojasnila Anita Kovačič Čelofiga, predstavnica za odnose z javnostmi.

Lastnikom nepremičnin, ki so bili žrtve prevare, so na UE Laško sami izročili kopije listin, ki so bile podlaga za prijavo prebivališč, pa tudi seznam prijavljenih oseb na njihovi nepremičnini, z njimi pa so se nato odpravili na policijo. Mnogi so se ob tem spraševali, ali upravna enota res nima vzvodov, da bi lahko tovrstne fiktivne prijave preprečila, saj za lastnike nepremičnin niso tako nedolžne, kot se zdi na prvi pogled. Vsaj ne v primeru, ko je neznana oseba na nepremičnini prijavila svoj stalni naslov.

»Če je ta oseba v nekem postopku, recimo da je nekomu nekaj dolžna, to pomeni, da lahko v nekem trenutku na moja vrata potrkajo rubežniki in mi izpraznijo stanovanje. Ali še huje, preprosto zamenjajo ključavnico in zarubijo celo stanovanje,« nas je opozoril eden od stanovalcev, ki od letošnjega avgusta, ko so v bloku izvedeli za tovrstne fiktivne prijave, ne spi mirno.

Pomenljivo je tudi, kako lahko neka neznana oseba, seveda s ponarejenim soglasjem lastnika, dokaj preprosto in v enem dnevu opravi prijavo fiktivnega prebivališča, medtem ko postopek v nasprotni smeri, da torej odločbo razveljavijo, traja precej dlje – tudi do dva meseca in več. Kdor obrazca za odjavo prebivališča ne bo izpolnil sam, mora počakati na dokončno odločbo, ki jo bo izdala in poslala upravna enota. 

Priporočamo