Upravičeno se lahko vprašamo, ali je sploh gospodarno vlagati v zimski smučarski turizem in s čim smučanje nadomestiti, da zimska ponudba ostane, tudi na Kaninu?

V svežini visokogorskega zraka je na Bovškem in okolici neizkoriščen še edinstveni potencial ponudbe vojaških tovornih poti oziroma mulatijerjev, ki segajo tudi do 2300 metrov nadmorske višine. Za pohodnike jih je treba očistiti in popraviti zlasti na Rombonu, za visokogorske kolesarje pa na Kaninu. Ob kaninski smučarski progi pa je treba urediti še gorsko-kolesarski poligon. Seveda pa je treba urediti dostop iz doline do teh mulatijer, poligona in izteka sedanjega smučišča, po turistični cesti.

Ob dilemi vse manj smučanja-vse več gorskega kolesarjenja, je na dlani odgovor, kako naprej.

Bovec kot izhodišče za kolesarske (zlasti čezmejne) ture je lahko ena od najlepših kolesarskih destinacij z nekaj najznamenitejšimi gorskimi in cestnimi turami, dolgimi od le nekaj do na tisoče kilometrov. To so kolesarske poti, ki so speljane mimo najlepših kotičkov Bovškega in sosednjih krajev ter nudijo užitke rekreativcem in tudi ljubiteljem gorskega kolesarjenja. Sploh na stičišču alpskega, roba Padske nižine, čez Predel v jezersko, Kanalsko in Ziljsko dolino v našem zamejstvu, čez Vršič v Savsko dolino ter v dinarski svet. Povsod pestra kulturna in naravna, kulinarična dediščina.


Miran Mihelič, Bovec

Priporočamo