Z namenom pridobitve drugega mnenja, sem prvi naslednji ponedeljek obiskal laboratorij javnega zdravstva v isti ulici, oddaljen slabih sto metrov od že omenjenega. Kot samoplačnik sem pristopil k enaki preiskavi kot v sredo in zanjo plačal petnajst evrov.

Če je nekdanji minister dodatno namenil javnemu zdravstvu naše milijone, bom pa še jaz namenil javnemu zdravstvu svoje dodatne štiri evre, sem razmišljal. Prosil sem, da mi izvid pošljejo po pošti v dveh izvodih. Po moji oceni petdesetletna receptorka laboratorija me je poučila, da bom dobil en izvod izvida, si ga bom pa lahko kopiral.

Naslednji dan, v torek, mi poštar ni prinesel izvida. Dan zatem, v sredo, mi poštar ni prinesel izvida. Naslednji dan, v četrtek, mi poštar ni prinesel izvida. Kaj je narobe? V četrtek, po mimohodu poštarja, sem popoldan, še pred nevihto, prišel v javni zdravstveni dom. Prijazna mlada receptorka v laboratoriju mi je povedala, da so imeli »prav danes« namen poslati izvid. Očitno mi pred mojim prihodom izvida še niso poslali. Da bo konec negotovosti glede prejema pošiljke in vsebine izvida, mi je, na mojo prošnjo, natisnila dva izvoda izvida (dvakrat en list). Seveda v petek nisem dobil pošte iz laboratorija.

Iz izvidov obeh laboratorijev je razvidno, da sta bili strokovni preiskavi opravljeni in izvida pripravljena že na dan mojega prvega obiska posameznega laboratorija. Le da sem v prvem primeru dobil izvid naslednji dan, v drugem primeru pa bi ga v najboljšem primeru dobil v petek, četrti dan po opravljeni preiskavi oziroma obstoju izvida.

Sprašujem se, ali birokrata naredi način organiziranja delovnega procesa ali se tak že rodi?

 

Edvard Sušnik, Ljubljana

Priporočamo