Vem, da rdeča preproga za krvavo Cipi Livni iz Izraela in vse njene oboževalce ter gostitelje pomeni velik zdrs slovenske diplomacije in človečnosti. Policisti, ki so vestno popisali večino navzočih na tiskovni konferenci pred BSF, bi morda morali rajši popisati koga v blejski kongresni dvorani.

Vse leporečenje, opravičevanje, zatiskanje oči in podpora genocidu enostavno ne zadovoljujejo več. Neodgovorni, kdaj boste postali odgovorni? Ne samo posamezna ravnanja, tudi sami predstavniki so že sramota za nas državljane in za Slovenijo. Pa ne mislim samo na tiste, ki vehementno in lahkotno odločajo o življenju in smrti doma ter v tujini. V mislih imam tudi vse odločevalce o našem davkoplačevalskem denarju, pa o lahkotnosti in neodgovornosti pri nekaterih sojenjih oziroma predvsem zastaranju, kar kaže na nesposobnost sistema, pa o nesposobnosti izboljšati naš zdravstveni sistem in še o marsičem. Vse navedeno in še kaj kaže na to, da naš »sistem« ne deluje.

Na videz obstaja neprimerna izbira. Nepogrešljivi Janez Janša, ki ima sicer tudi svoje slabe kopije, in pogrešljivi Borut Pahor, ki ima svoje še veliko slabše kopije – »Nejanše«. Le kako naprej? Odgovor je precej preprost. Nikakor ne s temi in podobnimi ljudmi, ampak z novimi in odgovornimi ter z integriteto. In za to smo odgovorni mi državljani.

Pri veliko pomembnih, tudi sistemskih vsebinah in zadevah – predvsem glede miru in vojne – ljudje ne dobimo odgovora na pomembna vprašanja, ki se tičejo vseh nas in vsakogar posebej. Čeprav smo do tega odgovora upravičeni, nam ga pristojni ne namerijo, ker se očitno bojijo pokazati svojo nesposobnost, nepoštenost in nestrokovnost.

Kar želim povedati, je preprosto to, da si najodgovornejši nekaterih napak enostavno ne smejo privoščiti. Tako kot ni umestno zaupati maloletnemu otroku ali piromanu šibic ter ga napotiti v skedenj, tako je neodgovorno dati neodgovornim ljudem v roke oblast. Izgubijo se v svoji namišljeni veličini, snobovstvu in tudi neodgovornosti. Ampak kaj, ko pa je tako lepo na oblasti in na mestih brez odgovornosti, kjer lahko delaš, kar hočeš. Pa še častijo in zagovarjajo te.

Zato so odgovori na vprašanja, ki jih javno zastavljajo odgovorni mediji oz. njihovi uredniki, morda kdaj tudi poslanci v parlamentu, pa predstavniki civilne družbe in državljani, nujni ter potrebni. Ampak mislim seveda tisti odgovori, ki so strokovni, pošteni in verodostojni. Vse ostalo je običajno blefiranje in zavajanje.

Miloš Šonc, Grosuplje

Priporočamo