Če gremo po vrsti, je dejstvo, da so hladno vojno sprožile ZDA, z vsemi svojimi zavezniki v Natu. Svetovni red je, če je po vzorcu ZDA. Tudi demokracija je po njihovem ameriška ali je pa ni. In zato jo želijo vsiliti vsemu svetu. Kakšen je rezultat izvoza njihovega modela reda in demokracije v afriške in druge države, je znano. Uničili so jih in odšli. Žalosten primer je tudi Afganistan. Cia kot obveščevalna agencija je lansirala lažne podatke o orožju za množično uničevanje v Iraku. To je bil povod za vojno, ki je povzročila katastrofalne posledice v Iraku.

ZDA popolnoma ustreza vojna v Ukrajini. Z veliko pompa jim uspeva, da njihovo angažiranje v velikem številu vojn in spopadih ni toliko v ospredju. Izraelu pomagajo z navideznim prizadevanjem za končanje vojne v ostanku nekdanje Palestine, istočasno pa mu na veliko dobavljajo orožje za množično uničevanje.

Kitajska jih moti, ker ogroža njihov primat in vlogo svetovnega policaja. Seveda so vse to zapakirali v obrambo Tajvana.

Večina islamskih držav je bila žrtev ameriškega vpletanja v razne vojne in spopade, zato imajo te države ZDA za sovražnika. Odtod odpor proti islamu.

Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger je nekoč izjavil: »Biti nasprotnik ZDA je nevarno, biti prijatelj pa usodno.«

EU se obnaša kot vazal ZDA, nekritično podpira vse njihove nakane. Ena od posledic ZDA in EU so tudi begunci, ki iščejo svoje možnosti v Evropi, ta pa se jih na vse kriplje brani. Ironično, saj prav ti poganjajo gospodarsko rast teh držav.

Več kot očitno je, da v Sloveniji Janez Janša v celoti podpira rabote ZDA in Izraela, žal pa opažam, da temu naseda tudi sedanji predsednik vlade Robert Golob. Zaradi Nata nabavlja popolnoma nekoristne osemkolesnike. Na ta način se tudi on igra z usodo Slovenije in sveta. Svetovni mir nikoli ni bil tako ogrožen, kot je sedaj. In največ »zaslug« imajo ZDA z svojimi »zavezniki« v Natu.

Zdravko Petrič, Kostanjevica na Krki

Priporočamo