Višje sodišče v Mariboru je odločilo, da v primeru zavestnega poplavljanja Slovenije vmesna sodba ni smotrna in škoda ni izkazana. Vrhovno sodišče je pritrdilo vloženi reviziji in zahtevi za varstvo zakonitosti in soglasno odločilo, da se sodba Višjega sodišča v Mariboru razveljavi in zadeva vrne temu sodišču v novo odločanje. To pomeni novo priložnost za pravico in izplačilo odškodnin ljudem ter drugim oškodovancem.

Pred več kot letom dni, točneje 26. 5. 2023, smo bili pooblaščenci oškodovancev v poplavah Državnemu odvetništvu RS, na vabilo generalne državne odvetnice dr. Ano Kerševan, pozvani, da predložimo poravnalno ponudbo za stranke, katere zastopamo. Kar so nam naročili, smo storili.

Od takrat dalje s strani Državnega odvetništva RS nismo prejeli odgovorov, čeprav smo jih večkrat pozvali, naj pojasnijo, ali so bile ponudbe oškodovancev sprejete in v kakšni višini oz. ali so bile zavrnjene.

Najmanj nenavadno je, da Državno odvetništvo potem, ko je pridobilo predloge za poravnavo z VHP od oškodovancev, prav tako pa tudi vsa izvedeniška mnenja, ki so bila pridobljena v sodnih postopkih, ki so jih plačali oškodovanci sami, na legitimna vprašanja, kaj se dogaja z njihovimi zahtevki na pogajalski skupini, ne odgovarja. To vzbuja velik dvom v namere države, da zaščiti svoje državljane.

Država je preko Državnega odvetništva pridobila predloge morebitnih poravnav od oškodovancev. Do danes ni jasno, za kaj so bili ti podatki o terjatvah uporabljeni. Poraja se dvom in vprašanje, da so se podatki uporabili za izboljšanje pogajalskih izhodišč za terjatve RS. Hkrati daje signal, da je država že poskrbela zase, ljudi, gospodarstvo in občine pa prepustila sodnim postopkom v Sloveniji. Žal neodzivnost Državnega odvetništva RS in zavračanje vsakršne komunikacije v primeru poizvedb o stanju primera s pooblaščenci kažejo ravno na takšno možnost.

Zato so na mestu vprašanja, za katere vas, g. predsednik Vlade RS Robert Golob, vljudno prosimo za odgovore, ki jih od državnih organov ne dobimo:

– ali se je Republika Slovenija v tem procesu pogodila z VHP? Za kakšen znesek?

– ali posebna pogajalska skupina še obstaja?

– kakšen je status postopka pred Deželnim sodiščem v Celovcu zoper Republiko Slovenijo (t. i. torpedo tožba)?

– kakšen je status tožbenega zahtevka RS zoper VHP pred Okrožnim sodiščem v Mariboru za vrednost cca 70.000.000,00 EUR, ki je bil prekinjen?

– kako odločitev Vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo sodbo Višjega sodišča, vpliva na reševanje spora in kako na višino zahtevkov v pogajanjih, če ta še tečejo?

Verjamemo, da bodo odgovori hitri in oškodovanim prebivalcem in prebivalkam, občinam in gospodarim družbam zbudili upanje, da jih država in Vlada nista pustila na cedilu

Magda Vraničar, odvetnica, in oškodovanci

Priporočamo