Opremljeni so že z nahrbtniki neizpolnjenih obljub, kameleonstva, uničevanja skupnega dobra in demokracije, velike bančne luknje, spreminjanja zgodovine ter rehabilitacije Hitlerjevih sodelavcev, širjenja sovraštva in strahu, nekaznovanih kriminalnih dejanj … A kaj potem! Saj se bo našlo še dovolj volilcev, so prepričani, takih, ki tudi sami skrbijo izključno za lastne koristi.

Gradijo na razočaranju nad Golobovo vlado in res nas je vedno več razočaranih. Najbolj me je prizadela njena zunanja politika in dopuščanje propadanja javnega zdravstva še naprej. Nato, ki naj bi bil naš adut varnosti, nas vedno bolj ogroža s svojimi nepremišljenimi odločitvami, ki v največji meri služijo kapitalu in svetovni hegemoniji ZDA. Mar vladajoči mislijo, da ne vemo, kaj se dogaja, čeprav pridno skrbijo za enostransko propagando? Da recimo ne vemo, da so Ukrajinci z dronom napadli jedrsko elektrarno Kursk? In če ga Rusi ne bi sestrelili – kaj briga oddaljene Američane – bi doživeli drugi Černobil. To so lažne ruske izjave, predvidevam od(iz)govore, a kako naj verjamemo, če se pa marsikatere izkažejo pozneje za resnične.

Nasprotniki – tudi nekateri novinarji in komentatorji – Golobu očitajo, da »reže« partnerje enako, kot to počne Janša. S tem ciljajo na SD. Sama ne mislim tako, vse nepravilnosti je treba razkriti, raziskati, kaznovati ali (in) najti rešitve. Dominika Švarc Pipan je priznala objektivno odgovornost in odstopila. Vendar niti prevelika naivnost, ker je zaupala podrejenim, niti nesposobnost ki so ji pripisali nasprotniki, ne moreta izbrisati spornega početja pajdašev SD in SDS v tej raboti, čeprav si je to SD (in SDS) vsaj na začetku močno prizadevala. Zdaj pa itak že vse – s priljubljenim Hanom, ki po moje že zdavnaj nima prave zveze s socialno demokracijo –, počasi bledi v pozabo. Mar lahko tudi Golobu očitam naivnost in preveliko zaupljivost? Ali nesposobnost ob lastnem precenjevanju; ali preveliko odmaknjenost v »ugodje« zasebnega življenja; indiferentnost ali slabo poistovetenje s problemi državljanov? Ne vem, ne bi mu rada naredila krivice pri presoji, kaj ga najbolj ovira pri vodenju vlade, zlasti ministrstva za zdravje, a potrpljenje ima tudi svoje meje.

Se premalo zaveda objektivne odgovornosti, tega, da ga zavezuje koalicijska pogodba in negativnih posledic za zaupanje, ko vedno znova trosi neizpolnjene obljube? So bile te, večkrat izrečene v maju, o jasni ločitvi javnega in zasebnega res namenjene samo zbiranju glasov za evropski parlament? Najprej je predolgo hvalil »najboljšega« zdravstvenega ministra Bešiča, zdaj se je izkazalo, da je svetovalec ministrice Valentine Prevolnik Rupel in hkrati podpredsednika strateškega sveta za zdravstvo dr. Dorijan Marušič v »očitnem večkratnem konfliktu interesov«. Zasebnih interesov. Se lahko v takšnem prepletanju zahtev nadejamo rešitve za javno zdravstvo? Večina medijev je to raje spregledala. Če Golob vse to ve in dopušča, potem manipulira z nami. Kdaj bomo dobili odgovore namesto njegovega molka, napadov zdravniških organizacij ter njihovih podpornikov, ki žalijo, ker nimajo argumentov?

Dobro, da obstajajo civilnodružbene organizacije – več kot sto jih je zbranih v Glasu ljudstva –, da opozarjajo na zaveze strank in nas seznanjajo. Pričakovano so deležni različnih diskretizacij. Moram ga omeniti. Nekdanjega zunanjega ministra Rupla, ki nas je osramotil s podpisom vilenske izjave. Čeprav je sam izšel iz civilne družbe, čeprav politični prostor sestavljajo tudi civilne pobude, kar naenkrat kritizira »te samooklicane skupine« – »petkove kolesarje«, češ da zaničujejo strankarsko politiko. Lažno jim pripiše še motiv za proteste – politično nagrado v podobi dobrega položaja. Gotovo opazite, kako jim pripiše svoje preteklo početje. Zaradi Janševih nagrad se je prebarval in iz LDS prestopil v SDS. Gospod, Rupel, niso vsi takšni.

Premierju se čas za izpolnitev obljub počasi izteka, Fides postavlja nove nespodobne zahteve. Bo Golob podlegel prišepetovalcem o modernem zdravstvu, kjer denar sledi bolniku? Sliši se lepo, če ne bi končal v žepih privatnikov. Že zdrava pamet pove, da je pri tako visokih dobičkih nekaj hudo narobe. Bodo zdravniki kdaj protestirali, da ne bi bolniki mesece čakali na potrebno magnetno resonanco glave, ki, pravočasno izvedena, lahko prepreči smrt? Bodo kdaj protestirali proti genocidu kot norveški kolegi?

Za vrati pa že čakajo »rešitelji«: Janša, Logar, Tonin, Gregorčič, Erjavec … bog nam pomagaj.

Polona Jamnik, Bled

Priporočamo