Saj ni res! Zato naj na kratko odgovorim, saj za kaj več ni ne prostora ne smisla.

Represivni organi? Se Milan Gregorič (M. G.) še spomni robocopov po ljubljanskih ulicah? Vodnih topov? Kazni za kovid žemlje med hojo ali družinsko posedanje po klopeh? Ni represija Obvladovanje družbenih podsistemov? A kaj od tega pokrivajo neodomobranske pridige na prižnicah? Mediji? V svoji lasti jih ima (na srečo le nekaj) samo desnica. Kdo to plačuje? M. G. jih zlahka prepozna že po tem, da je tam dobrodošel, pa tudi sicer nikdar ne vidijo nobene slabosti Velikega vodje. Afera Patria? Le zakaj so obsodili avstrijske in finske akterje te zgodbe? Mhm, a ne? Kramberger? Koga je motil? Ko je v predvolilni tekmi za predsednika države pobral 20 % glasov desnici? Trenta? Bi M. G. po tako umetno visoki ceni res tudi sam kupil to propadlo štalo od Velikega vodje? Še dandanes je podrtija. Mhm, a ne? Kangler? Še dandanes kmete žuljavih rok in tradicionalnega načina življenja zanima, kako je na svoji kmetiji zaslužil 160.000 evrov. Mhm, a ne? Kolesarji? Imamo najboljša kolesarja na svetu. A v »iliberalni« demokraciji niso dovoljeni taki protesti? Ulični protesti? A na Roški, Kongresnem trgu (1988) pa niso bili moteči? Kadrovski pogromi na RTV? A M. G. morda meni, da je edina prava pot kadrovanja na javni RTV SLO pripeljati enoumne strankarske kadre z enoumnih strankarskih medijev, da “uravnovesijo” ta medij? Kot je to bilo v letih 2021–2023? A to svetuje tudi levi strani?

In M. G. je, nevede, v podkrepitev, kako se moti, še navedel zimzeleno misel dr. Mateja Avblja (Vladavina prava in ideologij, 2. 10. 2020), da je Slovenija v primerjavi z višegrajsko četverico »naredila najmanjši prelom s totalitarno preteklostjo v sociološkem smislu, v smislu ohranjanja elit ter starega modusa operandi. Imeli smo, in na to smo bili ponosni, najmehkejšo tranzicijo, zato pa je kot posledica tega ostalo največ trdnih temeljev nekdanjega totalitarnega sistema. In edino zdravilo proti temu je vladavina prava v formalnem, vsebinskem in dejanskem smislu, ki pomeni nasprotje samovolje in arbitrarnosti. Vladavine prava pa ni mogoče izvajati s sankcijami iz Bruslja. To je namreč naloga članic. Sam bi dodal, da je težka, mučna in dolgotrajna.«

In moj potrpežljivi odgovor Mateju: V z vaše desne strani opevani višegrajski četverici (Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška) je bil opravljen izrazit tajkunski prevzem gospodarstva, bolj ali manj pa so znani tudi po avtoritativnem pritlehnem razumevanju sveta in družbe. In ta doktor seveda ne bi spravljal samovoljnega avtokrata Orbana na demokratično pot s sankcijami iz Bruslja. Ali sploh.

Igor Mravlja, Ljubljana

Priporočamo