Resnica je, da je Zdravniška zbornica med zdravniki izvedla anketo in responderjev je bilo mnogo manj kot podpisnikov pobude za dopolnitev 300. člena kazenskega zakonika.

Podprli so ta predlog tudi Zbornica zdravstvene in babiške nege ter Slovensko farmacevtsko društvo ter mnogi posamezniki. Ni res, da gre pri omenjenem predlogu dopolnitve zakona samo za »zdravniško elito« in da bodo ostali zdravstveni delavci ostali prepogosto zanemarjeni, odrinjeni in postavljeni na »ustrezno« mesto v zdravniški hierarhiji. Ob tako neodzivnih državnih organih morda res, vendar to ne bo zaradi Zdravniške zbornice. Po mojih izkušnjah je veliko nasilja deležno tudi drugo osebje od medicinskih sester do strežnic in celo administratork. Deležni pa nismo nasilja samo s strani pacientov, ampak še bolj pogoste in tudi bolj nevarne so grožnje s strani sorodnikov.

Kaj ima z omenjeno pobudo za dopolnitev zakona »nasilje« oblasti v času pandemije covid-19, pa ve samo gospod Petrovec. Prav nič. Če že to omenja, je to povsem deplasirano in izven konteksta. In kako je zdravstvena stroka voljno sodelovala? A tako, da je priporočala vse možne zaščitne ukrepe za preprečevanje in širjenje tako hude nalezljive bolezni, ki je pretresla ves svet in zaradi katere je umrlo preveč ljudi, tudi zaradi nasprotovanja zaščitnim ukrepom, in mnogi preživeli bodo imeli zdravstvene težave celo življenje? Mnogo življenj smo rešili ravno zaradi »nasilja« oblasti in nadčloveških naporov zdravstvene stroke. Dalje prispevka ne bom komentiral, ker bi bilo to povsem neproduktivno, saj avtor v njem meša jabolka in hruške.

Marjan Fortuna, Kranj

Priporočamo