Prvi, ki zbode v oči, je predlog vlade, da se OMD plačila ponovno v celoti izvzamejo iz obdavčitve. OMD plačila so subvencije, s katerimi se kmetom, ki kmetujejo v težjih pogojih (takih je v Sloveniji okoli 90 % vseh kmetij), povrne del stroškov pridelave. Ker se kmetom ob izračunu njihovega dohodka (katastrski dohodek) že priznajo vsi stroški pridelave, ta subvencija v bistvu pomeni kmetov dodatni dohodek. Če ta del dohodka izvzamemo iz obdavčitve, pomeni, da se kmetom nekatere stroške za davčne namene priznava dvakrat oziroma se jim priznava strošek, ki ga niso imeli. To pomeni izjemo in neenako obravnavo glede na druge dohodke kmetijstva, glede na druge zavezance z dohodki iz dejavnosti in glede na splošna načela obdavčitve dohodkov nasploh.

Izvzem OMD plačil iz obdavčitve torej nima nobenega ekonomskega razloga, ampak je plod čistega populizma. Kljub temu so bila OMD plačila dolga leta neobdavčena. Davčno oprostitev je uvedla skrajno desna vlada pod Andrejem Bajukom in nobena od vlad, ki so sledile, te neupravičene ugodnosti ni odpravila.

Prva, ki je po dolgih letih zbrala pogum in se uprla kmetijskim lobijem, je bila prav vlada Roberta Goloba. Ob prvih spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini je v letu 2022 med drugim odpravila nepravično davčno oprostitev OMD plačil. Seveda je sledil ogorčen napad desne opozicije kot naravnega zaveznika in tradicionalnega predstavnika kmetstva, ki je, tudi zaradi te spremembe, za novelo zakona o dohodnini zahtevala ustavno presojo.

A glej ga zlomka. Vlada se je, še preden je o rešitvi odločilo ustavno sodišče, že po dveh letih premislila in davčno oprostitev OMD plačil ponovno podprla. Le ugibamo lahko, zakaj je prišlo do preobrata in če špekuliramo, bi lahko sklepali, da je odločitev posledica branjenja stolčka nove kmetijske ministrice (le zakaj na plečih davkov?), brezbrižnosti vodstva MF do varovanja javnofinančnih prihodkov, pravičnosti obdavčitve in ustavne enakopravne obravnave zavezancev za dohodnino, pa tudi zaradi bukoličnega populizma vlade, ki zelo rada nekritično podlega na videz všečnim in z »zdravo kmečko pametjo« podprtim zahtevam. Pri tem vlada ne želi slišati davčne stroke, katere branik so javni uslužbenci na ministrstvu za finance, niti ne spoštuje ustavnih načel, po katerih se enakost obdavčitve z dohodnino meri glede na dosežen dohodek, ne pa glede na starost, status ali vpliv davčnega zavezanca. Raje podleže različnim zlobiranim prišepetovalcem, ki v tem primeru prihajajo z desnega političnega pola, in se tudi ne ustavi pred dejstvom, da s to oprostitvijo dela uslugo delu volivcev, ki ne bodo nikoli del njihove volilne baze, breme pa prelaga na zavezance, ki so v upanju bolj pravičnega sistema na volitvah podprli sedanjo politično opcijo.

Z neobdavčitvijo OMD plačil se v Sloveniji ne bo povečala samooskrba, ne bo se pocenila hrana, ne bo se izboljšalo okolje. Edini rezultat bo okoli 40 milijonov evrov neobdavčenega dohodka, od česar bodo imeli neupravičeno korist posamezne, predvsem večje kmetije.

Žal k takemu škodljivemu mešetarjenju vlade prispeva tudi agrarno-ekonomska stroka, ki poskuša marsikateri problem (neučinkovitost, nizka produktivnost, nepovezanost, nepodjetnost itd) slovenskega kmetijstva rešiti preko davčnih oprostitev. Tak populizem pa spodbujajo tudi različni vplivneži javnega mnenja, ki kljub nepoznavanju vsebin praviloma podprejo davčne izjeme, še posebej, kadar so povezane s kmetijstvom ali podjetniki.

A da ne bo nesporazuma. Opisana anomalija je le ena od številnih določb zakona, ki prinašajo nove neenakosti in nepravičnosti. Zato čudi, da so k predlogu zakona nemudoma podali soglasje v Levici, verjetno pa tudi SD ne bo zmogla bolj pokončne drže. Gotovo se v zvezi z zakonom tudi ne bo slišalo nobenega kritičnega glasu davkoplačevalcev. In prav zaradi takega odnosa družbe, različne »stroke« in predvsem politike je davčna zakonodaja prepredena z malimi in manj malimi neenakostmi, ki imajo za posledico, da ene skupine davčnih zavezancev glede na njihovo ekonomsko moč za skupne dobrine prispevajo manj kot druge. A največjo krivdo nosi vsakokratna aktualna politična elita (od vlade do poslancev v državnem zboru), ki neodgovorno kar naprej izkorišča svojo moč in podeljuje davčne privilegije za dosego svojih političnih interesov in zadovoljevanje lobističnih zahtev, čeprav na škodo drugih davkoplačevalcev.

Neva Žibrik, Ljubljana

Priporočamo