S predsednico Evropske komisije naj bi ugotovila, da nista na isti valovni dolžini in še spola ni pravočasno spremenil, če se kislo pošalim. Von der Leyen (ali Golob po njenem navodilu) mu je (verjetno) dala možnost za umik, da bi izpadlo manj poniževalno, kar naenkrat nista bili pomembni strokovnost in sposobnost, ampak politične izkušnje predsednika parlamenta, ministra ali vsaj diplomata. Pri tem pa očitno ni važno, če so le-ti nesposobni ali pokvarjeni in so v preteklosti že zavozili državo, zdi se, da so pomembni isti pogledi, poslušno izpolnjevanje skupne evropske politike, pa čeprav to pomeni hujskanje k vojni in podpiranje genocida, oboje z orožjem.

Predsednica države Nataša Pirc Musar ne bi bila zdrava, če ne bi tudi te situacije izkoristila za udrihanje po Golobu, treba je pač ubogati Ursulo. Nisem si mislila, da se mi bo njeno (velikokrat) nepotrebno izražanje mnenja zdelo enako škodljivo kot Pahorjev predsedniški molk. Mimogrede: je tudi vas tako kot mene šokiral njegov »selfi« s Cipi Livni, s pripisom, da je njegova dolgoletna prijateljica? Nekdanja izraelska ministrica, soodgovorna za pretekle poboje Palestincev? Se Pahor zaveda, da je postal za marsikoga že izdajalec? Tudi zato, ker je iz ljubljanske stolnice pozival vlado, naj popravi »nedopustno politično in etično napako, ki jo je naredila z odpravo dneva spomina na žrtve komunističnega režima«. Pri tem je pozabil na vse, ki s(m)o bili žrtve domobranskega nasilja, zaradi katerega so umirali naši dragi, številni v taboriščih.

Čeprav je SDS nazadnje Vesela podprla, pričakovano usmerja »po njegovem odstopu« puščice v premierja, v njegovo »šibko vlado«; nekateri novinarji in politični komentatorji se radi vračajo v april, da ponovno kritizirajo Golobovo »soliranje« pri Veselovem izboru, v smislu: »Prav ti je!« Je laže tolči po naših odločevalcih, ki imajo vso pravico, da predlagajo kandidata ali kandidatko po svoji presoji, kot po predsednici Evropske komisije, ki nam jemlje suverenost in ima dvolične zahteve? Po poročanju bruseljskega spletnega biltena Politico naj bi »pritiskala« samo na nekatere manjše države članice, da bi kandidata zamenjale s kandidatko.

In naša vlada? Koalicija je bila še pred kratkim trdno odločena, navajala je prav suverenost države, da ne bo pod pritiski popustila, a je minilo samo nekaj dni, pa je že ubogljivo sklonila hrbet. Zdaj mrzlično išče kandidatko, ki bo ustrezala naštetim pogojem, recimo Tanjo Fajon, ki je Ursuli je že izkazala svojo večno zvestobo. In ravno to hlapčevsko početje bi bilo treba na vso moč kritizirati. Na njihovem mestu ne bi predlagala nikogar.

Bojim se, da je to tragična podoba naše sedanje »samostojnosti«, zaradi katere smo odšli iz prejšnje države, in vedno bolj se mi dozdeva, da smo odšli za prazen nič.

Polona Jamnik, Bled

Priporočamo