Samuel Žbogar, veleposlanik RS v VS ZN, je sicer izraelski napad na šolo obsodil, a je ob tem dodal, da se Hamas »vgrajuje med civilno prebivalstvo v civilno infrastrukturo« in da mora »prenehati žrtvovati svoje palestinske sodržavljane in jih izpostavljati smrtni nevarnosti«.

Takšne izjave so, ob še enem grozljivem in krvavem napadu na palestinsko civilno prebivalstvo, do palestinskega prebivalstva žaljive in ponižujoče, krivdo za genocid namesto na 75. letni izraelski režim kolonizacije, apartheida in etničnega čiščenja prelagajo na Palestince in Palestinke, pri tem pa so tudi v celoti napačne, zavajajoče in nevarne. Očitno je, da se mednarodna skupnost še vedno bolj ukvarja s Hamasom (ki ga opredeljuje kot teroristično organizacijo) kot pa sionistično državo Izrael (ki jo opredeljuje kot demokracijo) – državo, ki želi skupaj z ZDA zanetiti celoten Bližnji vzhod.

Trditve, da Hamas uporablja civilno prebivalstvo in infrastrukturo za živi ščit, Izrael že vrsto let uporablja za opravičevanje pobijanja, mučenja in uničevanja palestinskega prebivalstva – in danes za nekaznovano izvajanje najhujših zločinov proti človeštvu. Za te trditve Izrael nikoli ne poda nobenega dokaza, »mednarodna skupnost« pa tega od njega niti ne zahteva temveč te trditve, brez kakršnekoli osnove, ponavlja.

Dokazov za te trditve namreč ni. Mednarodne organizacije jih niso našle leta 2008/2009, ko je Izrael v napadih na Gazo ubil 1400 ljudi. Niso jih našle niti leta 2014, ko je Izrael v napadih pobil več kot 2000 ljudi. Niso jih našle niti novembra 2023, ko je Izrael pod pretvezo istih trditev bombardiral bolnišnice – dejanja, ki po mednarodnem pravu nezakonita – kjer so se nahajali ranjeni otroci in novorojenčki. Tudi v nedavnem napadu na šolo, kjer je bilo pobitih več kot 100 ljudi, ni nobenega dokaza, da so se Hamasovi borci v šoli »skrivali za civilisti« (pa tudi v tem primeru bi po mednarodnem pravu Izrael bil še vedno dolžan te civiliste varovati, hkrati pa je pomembno upoštevati, da je Izrael kolonizator in okupator). Nasprotno, dokazi kažejo, da so bili vsaj trije t. i. Hamasovi borci, ki naj bi jih Izrael ubil v napadu na šolo, že nekaj časa mrtvi. Obstajajo pa dokazi, da izraelska vojska za živi ščit uporablja palestinsko prebivalstvo – dejstvo, ki ga »mednarodna skupnost«, kot tudi veleposlanik RS Samuel Žbogar, v svojih izjavah in obtožbah ne omenjajo.

Pri vsem tem nikakor ne gre pozabiti, da je Izrael tisti, ki nad palestinski prebivalstvom že 75 let izvaja kolonizacijo in apartheid – o čemer se je nedavno izreklo tudi Meddržavno sodišče – in da je vse, čemur smo danes priča, posledica izraelske politike sistematičnega uničevanja palestinskega prebivalstva, politike, ki jo vojaško, politično in gospodarsko podpira skoraj celoten svet.

To, da predstavniki Republike Slovenije še danes, po desetih mesecih apokaliptičnega uničevanja Palestine, po dveh jasnih in pomembnih odločitvah Meddržavnega sodišča, še vedno ponavljajo izraelsko-ameriško, na dejstvih neosnovano retoriko o Hamasovem živem ščitu – kar daje legitimnost izraelskim dejanjem v Gazi – je naravnanost nedopustno. Najmanj, kar bi moral Samuel Žbogar in drugi politični predstavniki RS narediti, je, da pred javnimi obtožbami v VS ZN preverijo informacije. Predvsem pa bi morali, v kolikor spoštujejo mednarodno pravo in ZN, ukrepati proti Izraelu – izvajalcu genocida, apartheida in naseljenskega kolonializma. Slovenija danes ni na pravi strani zgodovine, kot se politični predstavniki radi (samo)hvalijo, temveč si dela zgodovinsko sramoto, pri tem pa tudi v izraelskem genocidu v Gazi, pa tudi v izraelski kolonizaciji in apartheidu celotne Palestine, zaradi neukrepanja nosi vedno večjo soodgovornost.

Barbara Vodopivec in Nada Pretnar, Gibanje za pravice Palestincev, Ljubljana

Priporočamo