Ministrstvo za delo ni sposobno in nima interesa teh vprašanj rešiti, enako Poklukarjeva notranje ali pa druga ministrstva. Državni uslužbenci v primeru Romov lahko kršijo ustavo – pravico do pitne vode. Kršijo pa tudi enako pomembno stvar, ki je niti ne razumejo. Gre za strokovno rešitev stanja, ki je katastrofalno.

Slovenske vlade brez težav omogočajo uporabo kmetijskih zemljišč za avtoceste, občinske strukture poplavna področja za stanovanjsko gradnjo, oboji pa kmetijska in vodovarstvena področja za izgradnjo Magne. Da pa se nekaj zemlje nameni objektom Romov, ki nimajo možnosti kupovanja stavbnih zemljišč po tržni ceni, kot nimajo možnost v Ljubljani mladi kupovati stanovanj po 8000 evrov za m2, to pa ne.

Problem romskih naselij je getoizacija. A vseeno bolje to kot sedanja katastrofa. Objekti iz lesa, ki jih ponujajo na Hrvaškem, so 4000 evrov za kos, vključno z montažo. Pripravi se načrte, zemljišča se uredi, da je na njih voda, elektrika, kanalizacija, postavijo objekte. Država preko svojih podjetji, ki ne delajo na trgu, ima možnost zaposlovanja tudi dela romske populacije. Predvsem pa je ključno, da se romskim otrokom pomaga v tem, da niso diskriminirani.

Vprašanje romske problematike rešujejo politiki, ne pa stroka. In zato tudi je, kot je. Maksimalno norčevanje pa je do visokega sijaja zloščeni župan Ribnice, ki argumentira blokado občine, češ da morajo najprej Romi postopati po zakonu, potem pa bo občina pomagala. In če ne morejo? Ja, potem to ni več problem občine. Kakšen kristalno čisti deficit razuma in socialne inteligence!

Mitja Vilar, Šmarje Sap

Priporočamo