Uradna statistika jih sicer upošteva kot dobitnike kolajne, fotografij pa za nazaj nihče ne popravlja. Letos je tako brez slavnostne razglasitve in podelitve medalje ostala romunska telovadka Ana Bărbosu, potem ko so ji sodniki po pritožbi Američanov odvzeli bron in ga podelili Američanki Jordan Chiles.​

Romunska gimnastična zveza se je odločila za pritožbo na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani, kjer so pregledali postopek pritožbe ameriške ekipe. Po pravilih Mednarodne gimnastične zveze (FIG) morajo trenerji vložiti pritožbo na oceno v eni minuti po objavi ocene. CAS je ugotovil, da so ZDA uradno vložile pritožbo v eni minuti in štirih sekundah, kar je bilo nekoliko po izteku roka. Odločili so, da se Chilesovi vrne prvotna ocena, s čimer je zdrsnila na peto mesto.

Medaljo bo Romunka verjetno dobila po pošti, tista znamenita fotografija, ko so na zmagovalnem odru prvič v zgodovini stale tri temnopolte telovadke, pa je – kako naj drugače povemo – fake news. Res pa je tudi, da zgodba še ni čisto zaključena: ameriška gimnastična zveza je na CAS vložila pritožbo na odločitev. 

Priporočamo