Tokrat pa me je zbodel naslov članka o vrtoglavih plačah na RTV Slovenija. Kar veliko je bilo slišati o tem, a žal nikoli nisem ujel novice, ki bi mi povedala kaj konkretnega. Z zanimanjem sem začel prebirati članek, v prepričanju, da bom tokrat izvedel resnico o famoznih plačah v tej ustanovi. Tema me zanima zaradi mojega odnosa do teh anomalij, ki imajo v naši družbi že domovinsko pravico. Žal v goreči želji po pravi informaciji kar nisem zaznal, da berem nekaj, kar sploh ni povezano z bombastičnim naslovom. Ko mi je branje teksta brez repa in glave, polno zlobe in sovraštva, priklicalo znake bruhanja, sem se vrnil na začetek, da bi ugotovil, čigav članek pravzaprav berem. Ugotovil sem, da gre za članek v časopisu Demokracija širši javnosti sicer neznane avtorice, ki se je podpisala z imenom Simona Košir. Ustavil sem se pri navedbi imena ugledne novinarke RTV gospe Tanje Gobec in zgražanju avtorice članka nad tem, da je imenovana oseba razporejena v določen plačni razred kljub temu, da ima samo srednješolsko izobrazbo. Ob tem pa sem zastrigel z ušesi.

Avtorica ves čas bruha ogenj in žveplo na ljudi, ki so po njenem prepričanju »po čiščenju Janševih« na RTV menda neupravičeno zasedli visoke položaje in si pridobili vrtoglave plače. Opisovanje je neokusno, žaljivo in zavajajoče. Ves čas namiguje na zlorabo pri dodeljevanju plač, ob tem navaja le neke plačne razrede, s čimer ne pove nič, le namenoma povzroča zmedo pri bralcu. Priznati moram, da tako nekulturnega, nesramnega in podlega pisanja že dolgo nisem bral. Prijatelj me je potolažil, da je tak stil pisanja pri Demokraciji nekaj običajnega.

Avtorici tega pamfleta in vsem drugim anonimnim pisunom sporočam, da nikoli ne bodo dosegli profesionalnega nivoja voditeljice in novinarke gospe Tanje Gobec. Za tak uspeh je poleg obilice znanja potrebnih tudi veliko izkušenj. Karizma in značaj človeka gresta z roko v roki in sta prvi pogoj za uspešno delo v javnem mediju. Avtorja oziroma avtorico pozivam, da nemudoma dokaže svojo trditev o vrtoglavih plačah na RTV Slovenija, ki jo je napovedala v bombastično naslovljenem prispevku, v nasprotnem bom štel, da gre za laž in namerno zavajanje javnosti.

Jožef Martini, Ljubljana

Priporočamo