Vlada Roberta Goloba se je v začetku letošnjega leta s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije dogovorila, da pomočnicam vzgojiteljic v vrtcih za štiri plačne razrede poviša izhodiščno plačo. Medtem ko je novica razveselila pomočnice vzgojiteljic, pa so jo v Združenju mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije pospremili s precej začudenim pogledom. Vlada ju namreč sploh ni vključila v pogajanja s sindikatom, čeprav so ravno občine tiste, ki pomočnicam vzgojiteljic izplačujejo plače.

Skupnost občin je ministrico za javno upravo pozvala, da skupaj poiščejo načine sodelovanja na področjih, ki zadevajo tudi občine. Župani mestnih občin so bili bolj neposredni, saj so od vlade zahtevali, da dodatne stroške, ki so in še bodo nastali zaradi povišanja plač pomočnic vzgojiteljic, pokrije državni proračun. Poudarili so, da mestne občine preprosto nimajo dovolj denarja, da bi poravnale še te stroške, kar pomeni, da bodo prisiljene povišati ceno vrtcev. Posledice bodo torej v veliki meri nosili starši vrtčevskih otrok. Po izračunih združenja mestnih občin bodo zaradi novih stroškov starši v povprečju morali za vrtec odšteti od devet do dvanajst odstotkov več, lahko da ponekod celo še več, saj so v nekaterih mestnih občinah cene vrtcev nespremenjene že več let. Združenje mestnih občin je vlado zaprosilo za hiter odziv, a do 25. januarja odgovora niso prejeli, zato so posamezne mestne občine že začele pripravljati predloge o povišanju cen oziroma so jih mestni sveti ponekod že potrdili.

Kdaj in za koliko se bodo podražili ljubljanski vrtci, za zdaj ni jasno. Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj dejal, da bodo na magistratu počakali, da vidijo, ali se bo država odzvala na poziv združenja mestnih občin in prevzela vsaj del bremena. Sicer bodo del stroškov zagotovo morali nositi starši, je priznal župan. Ob tem je poudaril, da je ljubljanski mestni svet cene vrtcev v prestolnici zadnjič povišal poleti 2019. A za starše vrtčevskih otrok, ki bodo ob vsesplošni draginji v denarnici morali napraskati še dodaten denar za vrtec, bo to kilava uteha.

Nedvomno si pomočnice vzgojiteljic zaslužijo boljšo plačo in privoščim jim, da so si to izborile. A način, kako se je vlada Roberta Goloba lotila teh pogajanj, je skrb zbujajoč. Če pustimo ob strani, da se ob enotnem plačnem sistemu vlada s posameznimi sindikati parcialno dogovarja o povišanju plač, je neverjetno, da predstavnikov občin ni vključila v pogajanja, ki utegnejo imeti za posledico dodatne stroške za občinske proračune. Bo vlada enako ravnala tudi, ko se bo v kratkem morala pogajati še o plačah poklicnih gasilcev, občinskih redarjev oziroma drugih zaposlenih v lokalni samoupravi, ki, mimogrede, plačo prav tako dobivajo iz občinskih proračunov?

Če vlada ne bo prisluhnila občinam in bodo te morale zakrpati nenadejan proračunski manko, Listo Zorana Jankovića in Gibanje Svoboda, ki sestavljata koalicijo v ljubljanskem mestnem svetu, v prihodnjih mesecih čaka sila mučna seja. Ko bo namreč mestna uprava svetnikom na mizo dala predlog o povišanju cen vrtcev, bo skoraj zagotovo kot krivca za povišanje cen navedla vlado, ki jo vodijo strankarski kolegi svetnikov iz Gibanja Svoboda. Oziroma, če se bo mestna uprava županovi koaliciji na ljubo izognila kazanju s prstom, bodo to zagotovo izpostavili opozicijski svetniki.

Priporočamo