Nekatere pa je zmotilo dejstvo, da se Drama seli, kljub temu da se dolgo napovedovana prenova stavbe sploh še ne bo kmalu začela. Toda letošnja poletna selitev Drame na začasno lokacijo ni bila spodbujena z začetkom prenovitvenih del, temveč je bila nujna zaradi stanja stavbe. »Nujnost selitve Drame poleti 2024 terja predvsem varnost samega objekta, saj je v zelo slabem stanju, higiensko problematičen, potresno, požarno in inštalacijsko nevaren za uporabnike, posledično pa tudi za mimoidoče in sosednje objekte,« so maja odločitev podkrepili na ministrstvu za kulturo. Po potresu leta 2020 v hrvaški Petrinji je Drama zaradi zahteve inšpektorata za okolje in prostor pri fakulteti za gradbeništvo in geodezijo naročila preverbo, ali je stavba varna. Fakulteta je ugotovila, da je gledališče na Erjavčevi cesti 1 potresno neustrezno. »SNG Drama Ljubljana je torej primorana nevarno in dotrajano stavbo zapreti in se posledično preseliti v nadomestne prostore,« so maja zatrdili na ministrstvu. Navedena pojasnila sprožajo precej nelagodja, saj so torej gledališčniki in gledalci, ki so prihajali na delo ali na predstave, že nekaj časa prihajali v očitno nevarno zgradbo.

Še vedno ni jasno, kdaj bo Drama pridobila gradbeno dovoljenje in se dejansko lotila prenove gledališča. A glede na trenutni potek projekta je zelo verjetno, da bo Drama na začasni lokaciji morala delovati več kot predvidena tri leta.

Primer Drame kaže, zakaj je politično dajanje praznih obljub tako nespametno in lahko ima daljnosežne posledice. Ker je imela cela četica kulturnih ministrov in drugih vladnih politikov pred očmi ves čas samo grandiozno celovito prenovo Drame in se je že videla rezati trak na slavnostnem odprtju, so pogosto SNG Drama Ljubljana iz državnega proračuna odmerjali zgolj drobiž za najnujnejše vzdrževanje. Vse to seveda s pojasnili kvazidobrega gospodarja: zakaj bi zdaj vlagali večje vsote v vzdrževanje ali celo v modernizacijo gledališča, če pa bomo stavbo tako in tako kmalu s celovito prenovo napravili dostojno modernega gledališča. A ta kmalu se je skoraj tri desetletja izmikal iz leta v leto.

Posledično se problemi v gledališki hiši niso učinkovito reševali, temveč so se kopičili. To je privedlo do absurdnih situacij, ko so morali v času vročinskih valovih odpovedati predstave zaradi neustreznega hlajenja prostorov. V Mali Drami in na Velikem odru denimo niso mogli prižgati vseh reflektorjev hkrati, ker je električna napeljava iztrošena, transformatorska postaja iz leta 1967 pa ne proizvaja dovolj močne električne energije za potrebe gledališča. Še več tovrstnih problemov je Drama nanizala na svoji spletni strani o razlogih za prenovo.

Ker ministrstvu za kulturo in SNG Drama Ljubljana ni uspelo skleniti dogovora z lastniki v sosednji Nemški hiši o začasni uporabi dela ceste med Dramo in Nemško hišo, še vedno ni jasno, kdaj bo Drama pridobila gradbeno dovoljenje in se dejansko lotila prenove gledališča. A glede na trenutni potek projekta je zelo verjetno, da bo Drama na začasni lokaciji morala delovati več kot predvidena tri leta. Dobra stran tega pa je, da bodo gledališčniki in gledalci tam vsaj bolj varni. 

Priporočamo