V pičlih nekaj letih so se razmere na trgu električne energije pri nas, v Evropi in svetu zelo spremenile. Čez noč je elektrika iz TEŠ postala (pre)draga. Tudi zavoljo emisijskih kuponov, za katere, kar smo tudi že slišali, naša država v EU, v nasprotju z nekaterimi drugimi, ni znala ali se niti ni trudila izpogajati boljših pogojev. Z argumentom, da bo tveganje spremembe cene emisijskih kuponov sprejemljivo in bo naložba TEŠ 6 donosna vsaj do leta 2054. Zanimivo, da je prejšnji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak v državnem svetu še pred dobrimi tremi leti dejal, da bi še enkrat podpisal vse odločitve v letih 2004 in 2007, ko je bilo izdano energetsko dovoljenje za blok šest, ki da je nepogrešljiv. A danes je jasno, da to ne drži.

Stvari se v svetu in pri nas zelo hitro spreminjajo. Zaletavost pri sprejemanju odločitev, od katerih je odvisnih na stotine in tisoče delovnih mest, pa nikoli ni dobra.

 

TEŠ in Premogovniku Velenje, ki sta del skupine Holdinga Slovenske elektrarne, z letom 2025 grozi stečaj, kot je dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Ker je TEŠ edini dobavitelj toplote v Šaleški dolini, se vsi bojijo, da bi morebitni stečaj lahko ogrozil ogrevanje 35.000 prebivalcev te doline ter prizadel velik del gospodarstva, zato želijo na ministrstvu nastalo situacijo reševati z interventnim zakonom, ki pa je še v nastajanju in ga še nihče ne pozna. Zato je razumljivo, da so do njega skeptični vsi, v prvi vrsti župana Velenja in Šoštanja, ki ga zato, ker ne vesta, kaj prinaša, za zdaj ne podpirata. V Šaleški dolini pa menijo, da so stisnjeni v kot, ko jim država ponuja rešitev, za katero ne vedo, ali je iskrena.

Izredna seja obeh občin v noči na četrtek je bila hkrati priložnost, da smo ponovno veliko slišali o pravičnem prehodu iz premoga, čeprav nekateri ne vedo dobro, kaj natančno to pomeni. Predvsem v luči prebivalcev te doline in zaposlenih, saj bi lahko bilo po nekaterih ocenah ogroženih okoli 2500 delovnih mest. Zato je ukrepanje nujno. V prvi vrsti države in njenih predstavnikov, ki so se v sredo zvečer pripeljali v Velenje. Trije ministri in nekaj državnih sekretarjev je res prišlo, ključni, denimo minister za delo Luka Mesec, pa so se opravičili. Kot tudi predsednik vlade Robert Golob, ki mu je velenjski župan, tako je dejal sam, doslej poslal že več odprtih pisem kot Janezu Janši. Navsezadnje bi bila prisotnost premierja za Šalečane znamenje, da država tokrat misli resno in nastale situacije v Šaleški dolini ne rešuje s figo v žepu.

Zaupanje je namreč zelo pomembno. Ne nazadnje bi premier s prisotnostjo izrazil tudi določeno mero spoštovanja do vseh, ki so se doslej žrtvovali za to, da v Sloveniji pridobivamo lastno energijo. Četudi ta trenutno ni poceni. A stvari se v svetu in pri nas zelo hitro spreminjajo. Zaletavost pri sprejemanju odločitev, od katerih je odvisnih na stotine in tisoče delovnih mest, pa nikoli ni dobra. Kar se, kot je opozoril tudi minister Matjaž Han, lepo kaže v Nemčiji. 

Priporočamo