Sevilla bo večno zapisana v slovenskih teniških in športnih almanahih, saj je ženska reprezentanca z uvrstitvijo v polfinale pokala Billie Jean King dosegla največji uspeh. Z uvrstitvijo med najboljšo četverico na svetu je presegla uvrstitev nekdanje generacije v četrtfinale, ko so uspeh pod vodstvom selektorice Mime Jaušovec dosegle Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan. Opomniti sicer kaže, da je bila polfinalistka predhodnega pokala federacij tudi že Mima Jaušovec, in sicer leta 1984, ko je z Jugoslavijo v polfinalu v Sao Paulu priznala premoč Bolgariji.

Izjemni ekipni uspeh Slovenije je plod dolgoletnega in sistematičnega dela pod vodstvom selektorja Andreja Kraševca. Od leta 2015 je z najožjimi sodelavci, med katerimi kaže izpostaviti predsednika strokovnega sveta Tenisa Slovenija Marka Pora, od prvega dne pomočnika Daniela Šantla ter v zadnjem letu in pol Blaža Kavčiča, gradil reprezentanco na mlajših igralkah. Kult reprezentance je sestavljal s Kajo Juvan in Tamaro Zidanšek ter postavil na stranski tir Polono Hercog in Andrejo Klepač. Tvorki slovenskih uspehov sta si največjo prepoznavnost v teniškem svetu zgradili prav v dresu slovenske reprezentance. Kraševec je vzpostavil izjemno vzdušje, v katerem prevladuje pozitivna energija, kar je v številni reprezentanci z mnogimi interesi znanost. V Sevilli so se sestavili vsi koščki. Izkazalo se je, da se je Slovenija celo lažje prebila med najboljšo četverico na svetu, kot se uvrstila med najboljših 12 reprezentanc, saj žreb do nje še zdaleč ni bil prizanesljiv.

Pravljica se je začela lansko pomlad v Antalyi, kjer je Slovenija v šestih dneh odigrala pet dvobojev, da si je sploh zagotovila možnost uvrstitve v svetovno skupino. Lansko jesen je v Velenju presenetljivo premagala Kitajsko s petimi igralkami najboljše stoterice, povrhu celo brez Tamare Zidanšek. Letošnjo pomlad v Kopru se je v odločilnem dvoboju za preboj med najboljših 12 reprezentanc po prvem dnevu in zaostanku z 0:2 zdelo, da je pravljice konec, a sta Kaja Juvan in Tamara Zidanšek s posamičnima zmagama, ko je slednja rešila celo zaključni žogici, in še odločilnih v dvojicah naredili preobrat, redko viden v vsej 60-letni zgodovini ekipnih prvenstev.

Najboljši slovenski igralki imata največ zaslug za zgodovinski uspeh Slovenije, a nista edini. V prvi vrsti kaže izpostaviti Nino Potočnik, ki je v Velenju premagala uveljavljeno Xiyu Wang ter ob dveh zmagah Kaje Juvan spravila na kolena Kitajsko. Medtem Andrej Kraševec še naprej gradi reprezentanco, saj je priključil Veroniko Erjavec, ki se je v tej sezoni prebila med najboljšo svetovno dvestoterico. Tudi najboljša mladinka Ela Nala Milić je v Sevilli dobila dve priložnosti med dvojicami, ki ji bosta lahko v nadaljevanju kariere koristili. Ker bo Kaja Juvan ta mesec stara 23 let, Tamara Zidanšek pa prihodnji 26, se slovenskemu ženskemu tenisu obeta lepa prihodnost. Sedanjost je v predbožičnem času, ko bo Slovenija kmalu dobila tekmeca v spomladanskih kvalifikacijah za novo uvrstitev v svetovno skupino pokala Billie Jean King, zelo lepa.

Izpostaviti gre tudi Tenis Slovenija. V desetih letih je proračun s 600.000 evri povečal za kar petkrat. V prihodnjem letu računajo, da ga bodo z izvedbo 40 mednarodnih turnirjev po vsej Sloveniji povečali na 4,5 milijona evrov. To pa je znesek, ki tenis uvršča v vrh najrazvitejših slovenskih športov.

Priporočamo