Zato kandidatov za ključne zbornične organe ne smejo predlagati politične stranke, ampak le interesne organizacije kmetov. Tako je seveda na papirju, realnost je nekaj povsem drugega. Nedavne zbornične volitve so bile zelo nazoren prikaz tega.

Prvih 24 let je zbornico obvladovala Slovenska ljudska stranka, saj so vsi štirje njeni dosedanji predsedniki njeni člani. Zbornica je bila življenjski projekt nekdanjega prvaka SLS Franca Zagožna, ki pa je bil nad njenim delovanjem zelo razočaran. Opozarjal je, da to institucijo notranje razjeda hidra v podobi Petra Vriska, ki je s svojo Kmečko listo v zbornici kraljeval prvih osem let. Na volitvah je na veliko mešal štrene društvu Slovenska kmečka zveza, ki sta mu poleg Zagožna med drugimi pripadala nekdanji kmetijski minister Ciril Smrkolj in predsednik SLS Marjan Podobnik. Ti dve frakciji znotraj SLS sta bili v zbornici dve desetletji opozicija druga drugi, zato nista pogruntali, da lahko to nevladno organizacijo s pridom izkoristita v politične namene, tudi za potrebe lokalnih in državnozborskih volitev, saj ima (brez polnoletnih sorodnikov) več kot 110.000 obveznih članov, torej potencialnih volilcev.

SDS je zaradi zborničnih volitev ustanovila Forum za kmetijstvo in podeželje, ki doslej ni bil kaj prida dejaven. Zadovoljili so se s tem, da je bil njihov član (Marjan Golavšek) kar šestnajst let podpredsednik kmetijske zbornice, njeni predsedniki pa so ga pripustili na ta položaj, da so imeli mir pred Janšo. Forumu je uspelo v svet zbornice potisniti kakšnega svojega člana, za predsedniško mesto pa se ni potegoval. Nasprotno, v času prve Janševe vlade je celo razpadel, potem ko so se njegovi člani sprli med seboj, ker niso v vladi vsi dobili želenih položajev.

Povprečna starost nosilcev slovenskih kmetij je 58 let, povprečna starost izvoljenih svetnikov Društva slovenski kmet pa dobrih 40. Na mladih svet stoji, pravijo. Naj to velja tudi za kmetijsko zbornico.

Toda lani je forum dobil nov zagon in novega predsednika, političnega migranta Jožeta Podgorška. Ker je hidra SLS dokončno razjedla, se je začel forum intenzivno pripravljati na letošnje zbornične volitve in rezultat ni izostal. Da bi SDS politično ugrabila zbornico in s podporo njenih članov znova prevzela oblast v državi, se je njen prvak Janez Janša iz vojaškega strokovnjaka čez noč prelevil v kmetijskega. Obiskuje kmetijske sejme, ki ga v preteklosti niso niti najmanj zanimali, na družbenih omrežjih izraža skrb za položaj kmetov, te njegova stranka ščuva proti aktualni vladi in k traktorskim protestom ...

Janšev forum ima v svetu kmetijske zbornice, ki bo konec meseca izmed sebe izvolil predsednika, po novem kar 21 od 57 članov. Za to, da na ta položaj ustoliči svojega človeka, potrebuje le osem dodatnih glasov. Pridobi jih lahko z enim zamahom. Tako, da na svojo stran zvabi svetnike, ki jih je v svet zbornice uspelo spraviti župnijam in škofijam, ali tako, da se poveže z Društvom slovenski kmet, ki je na nedavnih volitvah dobilo devet svetnikov.

Kmalu bo jasno, ali bo kdo Janezu Janši tlakoval pot v popolno politizacijo zbornice, prek katere bi se znova skušal prebiti na čelo vlade. Cerkev in Društvo slovenski kmet imata na voljo še eno izbiro. Lahko se povežeta s preostalimi listami, ki imajo svoje predstavnike v svetu kmetijske zbornice, in skupaj najdejo predsedniškega kandidata, ki zbornice ne bi zlorabil v politične namene.

Povprečna starost nosilcev slovenskih kmetij je 58 let, povprečna starost izvoljenih svetnikov Društva slovenski kmet pa dobrih 40. Na mladih svet stoji, pravijo. Naj to velja tudi za kmetijsko zbornico. 

Priporočamo