Med covidom je namreč kandidiral za položaj predsednika Atletske zveze Slovenije, a je moral s sicer jasno vizijo neslavno priznati premoč Romanu Dobnikarju. Hišo so obiskali tudi številni drugi mednarodno uveljavljeni gostje.

Minuli konec tedna so bile pariške ulice nabite s kolesarskimi navdušenci na moški in ženski cestni dirki, zato smo v slovenski reprezentanci pogrešali predvsem dva slovenska športnika, ki ju pozna ves svet.

Tudi športniki so v slovenski hiši dobrodošli. Ko je predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret potarnal, da se odbojkarji pritožujejo nad hrano v olimpijski vasi, so jih povabili v slovensko hišo in jim spekli steake. Danes bosta med drugimi gosti okrogle mize na temo kariere po koncu športne poti sodelovala Tina Maze in Goran Dragić.

Minuli konec tedna so bile pariške ulice nabite s kolesarskimi navdušenci na moški in ženski cestni dirki, zato smo v slovenski reprezentanci pogrešali predvsem dva slovenska športnika, ki ju pozna ves svet. Še zlasti v Franciji imata status božanstva. To sta kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič. Kakršen koli razlog sta navedla, da v Parizu ne bosta branila olimpijskega odličja z zadnjih iger v Tokiu, Roglič zlatega s kronometra, Pogačar pa bronastega s cestne dirke, ima kolesarska zgodba grenak priokus, kar je slaba reklama predvsem za slovenski šport in neizkoriščen potencial.

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez pri izbiri olimpijske reprezentance prepušča odločitev nacionalnim panožnim zvezam kot njihovim članicam. Letošnja kolesarska izbira je sprožila številne pomisleke, ko selektor Gorazd Penko med olimpijke ni uvrstil Pogačarjeve zaročenke Urške Žigart. Pogačar je izostanek z iger utemeljil strokovno in se kot pravi šampion ni spuščal v odločitev nacionalne panožne zveze, ki jo je z uspehi popeljal do neba.

Čeprav se priložnost zamujena ne vrne nobena, je nujen razmislek o prihodnosti. Morda bi bila smiselna rešitev, da bi lahko imela krovna slovenska športna organizacija v žepu povabilo (wild card), ki bi ga, da se izogne nepotrebnim vprašanjem, podelila kakšnemu športniku, s tem pa ne bi vplivala na odločitev stroke. Še zdaleč nisem edini, ki meni, da je letošnji izostanek Tadeja Pogačarja na igrah nepotreben. Navsezadnje bi s svojo prisotnostjo zmagovalec letošnjega Toura dejansko sklenil francosko turnejo v Parizu, ki jo je moral zaradi iger letos izjemoma v Nici. Tudi če ne bi postal olimpijski prvak, čeprav je pred dvema tednoma dokazal, da je boljši v vseh kolesarskih prvinah od pariškega dvakratnega olimpijskega kolesarskega prvaka Remca Evenepoela, bi bil v Parizu prisoten. To pa bi bila verjetno večja promocija Slovenije v Franciji, kot si jo s trudom pridobiva v slovenski hiši. 

Priporočamo