Boj za položaj predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez se je razplamtel. Povsem nove razsežnosti je dobil poleti, ko je uradno kandidaturo podal Janez Sodržnik. Predsednik Športne zveze Ljubljane je namreč znan po tem, da ima pod kontrolo veliko večino drugega dela imena olimpijskega komiteja, Združenja športnih zvez. Prvega moža slovenskega športa ne izbira zgolj vrhunski šport, ki ima sicer po statutu Mednarodnega olimpijskega komiteja več kot polovico glasov, temveč igrajo pomembno vlogo tudi neolimpijski športi ter lokalne športne zveze in klubi. Ko sta Tomaž Barada in Franjo Bobinac dobila uradno potrditev, da se Janez Sodržnik podaja v boj, je postalo jasno, da jima bo odvzel številne glasove. Postala sta ranljiva. Barada in Bobinac sicer nimata ničesar skupnega, izhajata iz povsem različnih okolij, tudi njuni pogledi se precej razlikujejo. A jima je kmalu postalo jasno, da lahko Sodržnika razorožita le s skupnimi močmi.

Skupni namen sta uprizorila pri Andražu Žurmanu, ki je bil Sodržnikov podpredsedniški kandidat za vrhunski šport. Vaterpolska zveza je namreč sklicala izredno skupščino, na kateri je izglasovala, da Žurman ne bo delegat na decembrskih volitvah. Javna skrivnost je, da je predsednik vaterpolske zveze Boštjan Tušar naklonjen Tomažu Baradi. V vaterpolu je tudi zelo močan kranjski lobi, ki vadi v javnem objektu pod taktirko kranjskega župana Matjaža Rakovca. Ta je kot predsednik Hokejske zveze Slovenije podpornik Franja Bobinca. Sodržniku so se zamajala tla, ko je ta teden izgubil še drugega podpredsednika Romana Dobnikarja. Prvi mož slovenske atletike je odstopil čez noč, Sodržnika pa je o tem obvestil, ko je že napisal odstopno izjavo. Nenadni odstop Dobnikarja sproža pomisleke. Mnogi menijo, da ni živel za šport, temveč od športa, pri Sodržniku pa naj bi bil zadolžen za finance in marketing. Ali bodo oktobrski dogodki vplivali na to, da se bo moral Sodržnik do volitev zagovarjati pri podpornikih namesto pridobivati nove glasove, bo pokazala volilna skupščina, ki bo 16. decembra.

V naslednjem mesecu in pol bo še veliko preigravanj, ne bi presenetil niti kakšen škandal. Ekipni športi denimo z izjemo košarkarjev vsi podpirajo Franja Bobinca. Predsednik košarkarjev Matej Erjavec pa stoji ob strani Tomažu Baradi. To je boleče predvsem za Enza Smrekarja. Predsednik Smučarske zveze Slovenije namreč odkrito podpira Franja Bobinca. Smrekar velja za enega najuspešnejših gospodarstvenikov v državi, v poslu pa ima le enega šefa, predsednika Atlantic Grupe Emila Tedeschija, prvega moža Cedevite Olimpije, ki prav tako podpira Bobinca. Če bi denimo Erjavec prestopil k Bobincu, bi podpredsednik kitajske multinacionalke Hisense in predsednik uprave Gorenja dobil pomembno, morda celo ključno bitko na poti do cilja.

Kdo bo zmagovalec volitev nevladne športne organizacije, v tem trenutku ni mogoče napovedati. Razplet bo bržčas negotov do same volilne skupščine. Najverjetneje bo zmagovalca določil drugi krog. Delnice za prvega moža slovenskega športa se v tem trenutku bolj nagibajo k Baradi in Bobincu kot Sodržniku. Tudi če bo to potrdila volilna skupščina, bo Sodržnik lahko igral ključno vlogo s svojo podporo v drugem krogu. Ni pa nemogoč niti scenarij, da bo Tomaž Barada delil usodo Milana Brgleza z volitev za predsednika države, ko se ni uvrstil v drugi krog, ob tem da je imel podporo vladajoče stranke, kot jo ima Barada v Bogdanu Gabrovcu. 

Priporočamo