Presojo, ali in kako bodo posamezni dogodki vplivali na naravne vrednote, živalske vrste in njihove habitate, pa bi po novem opravljal občinski oddelek za varstvo okolja. Doslej je soglasje za izvedbo dogodkov v krajinskem parku izdajal Zavod Republike Slovenije za varstvo narave. Občina je spremembo odloka po hitrem postopku predlagala po tem, ko je Zavod za varstvo narave družbi Dom svobode zavrnil izdajo soglasja za izvedbo Magnificovega koncerta v parku Tivoli 31. avgusta letos. Zato so nekateri opozicijski svetniki odlok poimenovali lex Magnifico. Mestna opozicija je spremembo odloka obstruirala. Pred dnevi pa je svetnica Jasminka Dedić (Vesna – zelena stranka) ob podpori še nekaj svetniških kolegov vložila pobudo za naknadni referendum o spremembah odloka o krajinskem parku. Na občino je nato romala še ena referendumska pobuda, ki jo je vložilo več kot 100 občanov.

Janković ima že nekaj izkušenj s pobudami za razpis občinskega referenduma, ki so se doslej vselej izšle po njegovih pričakovanjih. Leta 2008 je nekdanji mestni svetnik Mihael Jarc predlagal referendum o višini minareta džamije. Janković je pobudo zavrnil, Jarc je sprožil upravni spor, upravno sodišče je na koncu dalo prav županu. Leta 2010 je več civilnih iniciativ vložilo pobudo za referendum proti novemu občinskemu prostorskemu načrtu. A ta ni pripeljala do referenduma, ker pobudniki niso zbrali dovolj podpisov. Še istega leta je Jarc s somišljeniki ponovno posegel po referendumski pobudi, in sicer proti gradnji parkirne hiše pod tržnico. Tudi ta je bila neuspešna zaradi premalo podpisov.

Bo aktivistom tokrat uspelo zbrati več kot 11.000 podpisov za razpis referenduma? Zaradi poletnih počitnic bodo postopki za začetek zbiranja podpisov v podporo izvedbi referenduma, kot trenutno kaže, začeli teči s 1. septembrom, torej po tem, ko bo Magnifico (v Tivoliju ali na Plečnikovem stadionu) že odpel svoje. Posledično bodo nekateri občani zadržani do referenduma, češ da je koncert že mimo in je izpraševanje, kakšna je volja volilcev, nepotrebno.

Pobudniki bodo Ljubljančane morali prepričati, da ne gre zgolj za vprašanje izvedbe enega koncerta v Tivoliju, temveč ima sprememba odloka lahko širše posledice. Dedićeva je včeraj med drugim poudarila, da obe referendumski pobudi branita neodvisnost in avtonomijo Zavoda za varstvo narave, ki ga je občina izključila iz presoje sprejemljivosti dogodkov in prireditev v krajinskem parku. Ljubljanskemu zgledu, kako obiti Zavod za varstvo narave, bi lahko sledile druge občine. Še več, Dedićevo skrbi, da bi v prihodnosti na podoben način iz kakšnih postopkov izključili še Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Iz dosedanjih pojasnil vlagateljev referendumskih pobud je razvidno, da jih poleg vsebine spremembe odloka moti tudi način, kako je bila ta sprejeta – na hitro, brez javne razprave oziroma vključevanja javnosti in brez oziranja na stališče Zavoda za varstvo narave. Eden od pobudnikov referenduma, Arne Vehovar, je spomnil na Plečnikov stadion, občinske načrte za gradnjo parkirne hiše pod tržnico, Rog, kanal C0 in še nekaj drugih kontroverznih projektov, ki so po njegovem mnenju dokaz samovolje mestne oblasti z Jankovićem na čelu. Zato je pričakovati, da bodo pobudniki k prispevanju podpisa za referendum najlažje spodbudili tiste občane, ki ne podpirajo načina, kako župan vodi prestolnico, oziroma tiste občane, ki Jankovića preprosto ne marajo. 

Priporočamo