V restavraciji Lahab strežejo najboljši miškak v eni izmed bližnjevzhodnih prestolnic. Majhni koščki mesa – tudi kameljega, če želite – spečeni na žaru in položeni na goro prhkega basmati riža, odišavljenega s kupom začimb. Ob tem vam navržejo še krožnik čebule, zelenih listov redkvic, peteršilja in krhlje limet ter skledico tople tamarindove omake. A še preden postrežejo goro mesa, vam v hipu, ko se zleknete med blazine na preprogi zasebne družinske sobe, skozi vrata potisnejo pladenj stekleničk ohlajene vode. Hiša časti. Pa čeprav stane liter vode več kot liter bencina. In tako je v vsaki restavraciji, pa naj bo ulična beznica ali haute cuisine, slehernega mesta držav z izjemno vročim podnebjem in brez užitne pitne vode v vodovodnih ceveh. Steklenica ohlajene vode je prva gesta gostoljubja, ko stopite v hišo.

Prilika o postrežbi vode v tujih deželah je še kako primerna za prvi vročinski val tega poletja. Tudi zato, ker so v začetku meseca pri Zvezi potrošnikov Slovenije začeli akcijo Kozarec vode iz pipe, prosim! Prepričani so namreč, da je voda iz pipe v Sloveniji odlična in poceni ter da ni razloga, da bi jo gostom lokalov, od restavracij do bifejev, zaračunavali. »Slovenci imamo srečo, da lahko pijemo kakovostno vodo iz pipe. Pitje vode iz pipe je priročna, zdrava in trajnostna odločitev. V Zvezi potrošnikov Slovenije menimo, da je treba dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih zakonsko urediti,« so zapisali v kampanji. Ta se je začela tudi zato, ker je nekdo sporočil, da mu v zdravilišču ob obroku niso hoteli prinesti kozarca vode iz pipe, temveč le ustekleničeno plastenko, ki bi jo zaračunali. Kozarec vode iz pipe bi lahko dobil le, če bi jo potreboval, da vzame zdravila. Zato se v ZPS zavzemajo za ureditev, kot jo imajo denimo v Veliki Britaniji, kjer morajo vsi lokali, ki imajo licenco za strežbo alkohola (kar pomeni večina), zagotoviti tudi brezplačen dostop do vode iz pipe. V Franciji pa so brezplačen kozarec vode v restavracijah uzakonili v okoljski zakonodaji.

In čeprav se zdi pobuda popolnoma zdravorazumska, je na spletu naletela na točo negativnih komentarjev. Da kaj težijo, gostinci morajo pač preživeti in tudi s kozarcem vode iz pipe so stroški. Da kam bi pa prišli, če bi vse dajali brezplačno, četudi gre le za vodo iz pipe. Češ da stane pomivanje kozarcev, pa plačilo natakarja, ki vodo prinese. Mimogrede, 900 litrov vode iz pipe po podatkih ZPS gostinca stane 2 evra, toliko kot recimo zaračuna gostu eno steklenico vode. Proti pobudi so se oglasili tudi tako pomembni družbeni pravičniki, kot je Barbara Rajgelj, pravnica in gostinka, češ da so »pozivi, kot je poziv za obvezno brezplačno strežbo vode iz pipe, neetični in neustavni. Neetični, ker celotno branžo enačijo s primeri slabih praks in zaradi želje po odmevnosti vstopajo v konflikt s številnimi, ki dnevno počnejo to, kar bi oni z dekreti nalagali drugim.«

Še bolj zanimivo je, da pobuda o brezplačni vodi niti ni tako nova: ideja o tem se je pojavila v trenutku, ko so prve restavracije višjega cenovnega ranga ob buteljki vina za 300 evrov prenehale nositi na mizo karafe vode iz pipe ter to zamenjale s steklenicami vode iz Fidžija. Ali katero koli drugo znamko ustekleničene vode, ki je tisti hip moderna in označena kot najboljša. S čimer načeloma ni nič narobe, prodajajo lahko, kar želijo, svobodno podjetništvo pač, nerodno pa je, če gostu zavrnejo prošnjo za kozarec vode iz pipe. Prav na svobodno podjetništvo se je leta 2019 tudi sklicevalo ministrstvo za gospodarstvo v odgovoru na portalu pobude vladi o vpisu s členom v zakonu o gostinstvu, ki bi določal, da so gostinci ob naročilu drugih plačljivih storitev dolžni na zahtevo gostu postreči vodo iz pipe. »Morebitna zakonska določba, po kateri bi gostinci ob naročilu drugih plačljivih storitev morali na zahtevo gostu postreči vodo iz pipe, bi predstavljala nesorazmeren poseg v svobodno podjetniško pobudo,« so zapisali. In še, da gostinec ob strežbi vode iz pipe ne more prevzeti tveganja okužbe. In pika. Ob letošnji pobudi se trenutna vlada še ni odzvala.

Zabavno je, da smo se zaradi kozarca vode kot družba znašli v absurdnem položaju. Smo država, ki ima pravico do pitne vode zapisano v ustavi in je na to izjemno ponosna. Smo družba, ki se diči s tem, da je v vodovodih odlična pitna voda. Absurd je toliko večji, ker je Slovenija ena redkih držav – taka je denimo tudi Islandija – ki vodo iz pipe propagira kot izjemnost na uradnih turističnih straneh. A kozarec brezplačne vode iz pipe, ponujen gostu v lokalu, bi očitno porušil ustavno pravico do svobodnega gospodarstva, to ultimativno neoliberalno mantro, ki v zadnjih desetletjih kroji naš sistem vrednot. Kdorkoli si drzne v okviru tega miselnega kroga predlagati nekaj, kar bi namesto na profit napeljevalo na solidarno in prijazno družbo, pa je brezpogojno ozmerjan z levičarjem, zaviralcem napredka.

Zato se bojim, da smo na poti, ko bo tudi kozarec vode ob obroku privilegij, ki ga bomo izgubili s histeričnim odmetom že veljavnih vrednot, ker se moramo odločiti, ali bomo kot družba gostoljubni ali dobri profiterji. Morebiti je najbolje, da razpišemo še en referendum o vodi. 

Priporočamo