Delavci, zato, da ne škodijo interesu delodajalca, pri katerem delajo, ne smejo delati v konkurenčni firmi. S predpisi je urejeno, da lahko posamezni podjetnik zaščiti svoj interes, ko pa gre za interes davkoplačevalcev in njihov denar, kjer so nastale škode neprimerljivo višje in smo oškodovani vsi (razen posameznikov), zaščite ni! Ker premier lahko za ministra zaposli osebo, ki dela pri privatniku, skupaj si ogledujeta zdravstvene sisteme drugih držav ipd., torej se posvetujeta, kakšno zdravstveno ureditev naj bi državljani dobili za naš denar!

Minister za zdravje dela pri zdravniku, zasebniku, ki je v času epidemije od države dobil največ denarja, njegov Zdravstveni zavod Zdravje je iz zdravstvene blagajne prejel več kot 7 milijonov evrov, njegova Kirurgija, v kateri dela tudi minister za zdravje, ima 900 000 čistega dobička. Zdravnik zasebnik je kupil poslovne prostore, ki jih preureja v stanovanja, ki se bodo prodajala po 6000 evrov za kvadratni meter, hkrati pa, kot beremo, pričakuje od ministrstva za zdravje, da financira gradnjo nove kanalizacije, ki je pogoj za uporabno dovoljenje za novo 24 milijonov evrov vredno zasebno bolnišnico, ki jo zdravnik želi postaviti na Golniku.

Dosedanja dejanja ministra za zdravje – od denarja za krajšanje čakalnih vrst, ki je v veliki meri končal v rokah zasebnikov, nesprejemanja ukrepov, ki bi jih lahko že sprejel, do ukinitve dopolnilnega zavarovanja, s katero je odlašal, dokler ga v to niso drugi prisili, – potrjujejo pravilo, ki ga je izrekel Upton Sinclair​: »Človeka je težko pripraviti do tega, da bo nekaj razumel, če je njegova plača odvisna od tega, da ne razume.«

Zato bo minister za zdravje, ki je delal pri zasebniku in bo delal pri njem, ko ne bo več minister, vedno sprejemal ukrepe v korist zasebnih zdravnikov, tudi takrat, ko ti želijo ustvarjati dobičke z izčrpanjem javne zdravstvene blagajne.

Majda Koren, Ljubljana

Priporočamo