Neposredno poseganje v neodvisno delo uredništev in novinarjev je vedno sporno. Tako je pred kratkim novinar HRT zmagal v sodnem sporu, pri katerem je šlo v bistvu ravno za (očitno nedopustno) poseganje v uredniško politiko. Ker mu kot uredniku 4. programa HTV ni bilo omogočeno, da bi sam izbiral sogovornike in je to označil kot cenzuro, mu je vodstvo HRT prekinilo delovno razmerje. Na RTV se sicer to ni zgodilo, vendar ali ni nepodaljšanje pogodbe z Marcelom Štefančičem v bistvu zelo blizu tega?

V medijih je bilo objavljeno, da naj bi Jadranka Rebernik osebno sporočila uredništvu Studia City, da v oddajo 24. januarja ne sme priti dr. Robert Golob. Vodstvo RTV se ni nikoli odzvalo na to informacijo niti je ni demantiralo (demantirala je ni niti Jadranka Rebernik). To kaže na to, da se je ta poseg v uredniško politiko skoraj zagotovo zgodil. Tako sprašujem generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha:

Ali se je seznanil s to intervencijo in kdaj?

Ali on osebno, ki je odgovoren za zakonito poslovanje in (tudi) programsko vodenje RTVS (2. odstavek 42. člena), ocenjuje, da je takšen izrecni poseg odgovorne urednice Jadranke Rebernik v uredniško odločitev Studia City dopusten?

Če smatra, da odgovorni urednik takšno pravico ima, na kakšni osnovi je to po njegovem mnenju dopustno? Pri tem ne smemo pozabiti, da se je predvolilno obdobje začelo šele 24. marca, ko bi bilo opozorilo na spoštovanje pravil dopustno oziroma celo nujno!

Kaj je storil, če smatra, da takšen poseg ni dopusten?

Ali je morda z odgovorno urednico opravil kakšen razgovor, da se to ne bi več dogajalo? Ali še vedno uživa njegovo zaupanje?

Ali je morda sporočil uredništvu, da se to ne bo nikoli več ponovilo?

Ali je morda pohvalil uredništvo Studia City, da je med prvimi prepoznalo velik potencialni doseg dr. Roberta Goloba že v januarju, veliko preden se je v celoti pokazal na volitvah?

Ali mu je znano, da bi se v zadnjih petih letih tak ali podoben poseg v oddajo tega tipa že zgodil?

Ali mu je znano, da je bil prispevek o Studiu City, ki je bil predvajan v Tedniku 30. maja, pripravljen že za predvajanje v Tedniku 9. maja, a je bil na zahtevo odgovorne urednice umaknjen? Če ja, ali je v zvezi s tem prejel kakšno pojasnilo odgovorne urednice Jadranke Rebernik? Kakšno je njegovo mnenje o tem posegu v uredniško politiko?

Prosil bi vas za javne odgovore vsaj v tednu dni. Hvala vnaprej.

Igor Kadunc, Ljubljana

Priporočamo