No, v tej državi pa so doma tudi ljudje, ki jim ni nič prav, nikoli dovolj dobro, nikoli v zadostni količini.

Sedaj, ko je poplavna voda odtekla, se je šele razkrila neslutena, neumljiva razsežnost te katastrofe: domovi odnešeni ali zasuti z blatom in kamenjem, odnešena zemljina z vrtov in polj, uničeni avtomobili, celo avtobusi, gospodarska poslopja z vsemi stroji, rejne živali, tudi divjad (prostora premalo za naštevanje vsega), pretrgana kakršna koli povezava z ostalim svetom, celo sosed ni mogel do soseda, čeprav je videl, da je ta v smrtni nevarnosti ... Zgolj srčnim ljudem gre zahvala, da se ni zgodilo še več hudega. Zgolj zbranosti in pogumu, ki je bil včasih na meji razsodnosti, gre pripisati, da je bila preprečena še kakšna tragedija.

Odziv gasilcev, policije, gorskih reševalcev in civilne zaščite, ki je skoraj ob nemogočih razmerah koordinirala potek reševanja, je bil več kot pohvale vreden. Tudi odziv vlade z ukrepi je bil tako rekoč hipen. Bi se lahko ukrepalo bolje, hitreje? Na to je nemogoče odgovoriti ne z da ne ne. Slovenija še nikoli ni bila v taki situaciji. Upam si trditi, da še nobena država v Evropi ni bila v tolikšnem obsegu prizadeta.

Vendar pa ... Prostovoljci so se nemudoma odzvali na klic za pomoč, odziv je bil tako množičen, da so morali urediti aplikacijo, kamor so se prijavili, zato da je pomoč organizirana, da bi preprečili morebitne nesreče. Predvidevam da je zaradi odziva vlada uzakonila dan »solidarnosti« (dela prost dan), ki bi bil namenjen pomoči na prizadetih območjih. Mogoče res ni bilo posrečeno domišljeno. Sprejmem pa razlago, da bodo verjetno tisti, ki sedaj pomagajo, potrebovali počitek, na njihovo mesto pa bodo prišle spočite ekipe. Odziv opozicije, ekonomistov, gospodarstvenikov je bil do neke mere razumljiv, niso pa kritiki (hote?) upoštevali izjem, ki do prostega dneva ne bodo upravičeni. Še en očitek: mnogi bodo podaljšani vikend izkoristili za dopust na morju. In deloma je tudi bilo tako. Žal.

Predsednik vlade z ministri ter predsednica republike, celo komisarka iz EU, ki so prišli na te nesrečne kraje, so bili od prizadetih toplo sprejeti, ker so jim prinašali vzpodbudne besede in obljube, ki se delno že uresničujejo, močno upam, da se v večji meri tudi bodo, čeprav težko in ne takoj.

Ampak ... na družbenih omrežjih pa se je vsul plaz kritik na te obiske: prišli so se fotografirat, prinašajo prazne obljube, ostalo bo zgolj pri lepih besedah, čez en mesec ali celo prej bodo ti nesrečni kraji prepuščeni samim sebi ... Vendar pa ... v hudih časih je zelo dobrodošla vzpodbudna beseda, stisk rok, zakaj omalovaževati besede Melanije Trump, češ zakaj ni donirala pomoči v dolarjih. Morda jo pa je. In če jo je, zakaj bi to obešala na veliki zvon. Je bila kritika na račun Melanije izrečena zaradi vtisa, ko je radijcu, ki premore toliko empatije, da je zmožen v nekaj urah zbrati ekipo in goste za oddajo, uspelo v 12 urah zbrali skoraj 2 milijona evrov? Ne boste verjeli (ali pa), nemalo pikrih (milo rečeno) besed je padlo na družbenih omrežjih na račun te osebe, ki ni, kakor se reče, naše gore list, vendar z mnogimi podobnimi dejanji izkazuje – hvaležnost ni prava beseda, pripadnost je pravšnja – novi domovini.

Le komu se je zdel primeren poziv prvaka opozicije, naj v teh dneh ne bi bili aktivni na družbenih omrežjih ... Halo! Kako si drzne! Kdo je največji onesnaževalec družbenih omrežij?

Glede na zgoraj napisano: če bi tem nezadovoljnežem in nergačem dala zlato palico, bi najbrž ne smela biti presenečena, če bi iskali in na njej (nezaslišano!) našli kakšno prasko?

Cecilija Rekar, Bled

Priporočamo