Razstava obravnava najrazličnejše vloge vode, kot se kažejo v človeških kulturah po svetu, v našem vsakdanjem življenju, pri čemer avtorji z inovativno postavitvijo v galerijskem prostoru seveda niso mogli mimo družbene neenakosti, vojn in globalnega segrevanja. »Valovanje predstavlja idejo verižne reakcije. To pomeni, da imajo lahko majhna dejanja in dogodki daljnosežne posledice, ki se širijo kakor valovne črte v ribniku in se lahko dotaknejo življenj posameznikov, skozi generacije pa vplivajo tudi na celotno družbo,« so zapisali v Galeriji Jakopič. Razstavni projekt, za katerega je dvanajst priznanih fotografov in fotografinj iz omenjene agencije prispevalo svoja fotografska dela, je razdeljen na tematske sklope, ki si sledijo kot tok vode in nosijo naslove Izvori, Rituali, Viri, Konflikti, Premiki, Skrajnosti, Človeško telo in Radosti. Celotno doživetje so nadgradili z zvočnimi krajinami, ki sta jih ustvarila glasbenika Breed in Ingmar Nieuwold, kot pojasnjuje vodja galerije Marija Skočir: »Voda je tudi zvočna in ima veliko opraviti z zvokom, glasbo. Naše telo sestavlja skoraj 60 odstotkov vode, kar pomeni, da je voda v našem telesu prepletena z zvoki, ki so okoli nas.« Dodatna vrednost projekta je ponovna raba materialov, od uporabljenih ribiških mrež do starih jader, ki so jih reciklirali v procesu ustvarjanja razstave, s čimer so želeli prispevati svoj delež k trajnostno naravnani skrbi za okolje.

Raje investirali v čas in veščine ljudi

»Ustvarjanje razstave je bilo odlična priložnost, da smo lahko znova uporabili materiale, ki so se nam nabrali v skladišču. Bilo je popolna priložnost za zbiranje idej, ki so prispevale k nastanku razstave, s katero ne bomo proizvedli skoraj nič odpadnega materiala. Razstava temelji na procesih skupnosti in timskega dela, povezovanju s kreativnimi umetniki, ki s svojimi rokami ustvarjajo t. i. DIY (do it yourself – ustvari sam), česar je v razstavi veliko. Odločili smo se, da bomo raje investirali v čas in veščine ljudi kot v nove materiale in plastične odpadke,« je povedala Skočirjeva, ki je razstavo idejno zasnovala s kreativnim direktorjem nizozemske agencije Stefanom Carinijem. Iz bogatega fotografskega arhiva NOOR Images sta izbrala nabor razstavljenih fotografij. »Po mojem mnenju razstava govori tudi o samem pomenu fotografije. Njen cilj nikoli ni bil osredotočen na sedanjost, a se danes kljub temu uporablja in izrablja za hitro predstavitev sedanjosti, kar se običajno pokaže kot plitva reprezentacija. Po mojem mnenju je fotografija zajet trenutek preteklosti, ki ga lahko uporabimo v prihodnosti. Če nam ni mar za arhive, izgubljamo vizualni spomin. Fotografi, agencije in mediji velikokrat producirajo nova dela, medtem ko se stara še niso zares ustalila, poglobila in bila pravilno razumljena. Iti nazaj v arhive je bilo zelo zanimivo. Za vodo ni nujno, da je zajeta v podobi, saj če dobro premislimo, jo lahko povežemo z vsem,« je pripovedoval Carini o ambicioznem projektu Valovanje: Vizualni dnevnik vode, ki je v resnici metafora, veliko večja od otipljivosti najpomembnejšega vira za človeško življenje. »Voda mora teči, ne da se je ustaviti. Če naleti na oviro, gre okoli nje, nad njo ali pa skoznjo. Teče po najbolj zadovoljivi poti zanjo in običajno prinaša novo življenje ali ekosisteme. Razstava tudi ni usmerjena samo v klimatske spremembe, je veliko globlja in širša. Seveda je klimatska kriza pomembna, s temi spremembami se bomo morali soočiti,« je razmišljal Stefano Carini.

Ustvarjalci razstave si želijo in upajo, da se ta v resnici nikoli ne bo končala, da bo večna kot voda. Spodbuditi želijo nove ideje in diskusije o tem dragocenem, edinstvenem viru našega planeta. Tako bo 22. aprila, na dan Zemlje, ob 10. uri pod mentorstvom Urške Ambrožič Potočnik potekal drugi del dvodnevne delavnice mozaika iz morskih in rečnih prodnikov. Petindvajsetega marca organizirajo dva dogodka; delavnico izdelave recikliranega papirja za odrasle pod mentorstvom Maje Modrijan iz Destilator Studia ob 11. uri in družinsko delavnico Čarobni fotogram v sklopu festivala Bobri, ki se bo začela ob 16. uri.

Priporočamo