»Začeli smo kot podjetje in nekaj let prirejali samo prodajne razstave. Ker svojih prostorov takrat še nismo imeli, smo razstave prirejali kar mojem stanovanju, v nekdanjem Šumiju,« se začetkov spominja ustanovitelj galerije in njen direktor Dejan Sluga. Prva prelomnica za galerijo je bilo leto 2005, ko so se preoblikovali v zavod. Od takrat naprej delujejo kot neprofitna organizacija, s finančno pomočjo Ministrstva za kulturo RS in Mesta Ljubljana, od leta 2010 pa njihovo delovanje ministrstvo za kulturo tudi projektno financira.

»Bili smo prvi, ki smo v Ljubljani organizirali fotografski festival. Projekt Fotonični trenutki je zaživel leta 2005, štiri leta smo ga prirejali vsako leto, nato pa je postal bienalen. Žal je bil finančno zelo podhranjen, zato smo ga ukinili. Vseeno je bil za nas zelo pomemben, saj smo z njim dobili močno mednarodno platformo avtorjev,« je na novinarski konferenci, ki so jo pripravili ob obletnici galerije in pred otvoritvijo razstave povedal Sluga.

Mednarodno delovanje

Posebej so ponosni na svojo dunajsko galerijo, ki so jo v avstrijski prestolnici odprli leta 2013, in so, kot pravi Sluga, tudi edina slovenska galerija, ki ima takšno izpostavo v tujini. »Galerija deluje na partnerski osnovi, pred leti pa smo se odločili, da jo nekoliko zmanjšamo in jo spremenimo v mesto srečevanja in ustvarjanja. Tako so sedaj v galeriji ena bolje opremljenih temnic na Dunaju, studio, trgovina in kavarna. Iz nje se je leta 2021 izvil tudi nov dunajski fotografski festival namenjen analogni fotografiji.«

V Galeriji si zelo prizadevajo, da so vsako leto prisotni tudi na pomembnih sejmih v tujini. Tako jih lahko že vrsto let najdete na dogodkih kot so Photo Basel, Fotofever, Paris Photo, Photo London in drugi. Od nastanka dalje sodelujejo z vodilnim regionalnim sejmom Art Market Budapest, kjer ima Photon posebno vlogo partnerja pri organizaciji paralelnega sejma Art Photo Budapest.

Drugačni svetovi

Obeleževanje obletnice galerije sovpada tudi z otvoritvijo razstave Drugačni svetovi 2023, ki si jo je v Kinu Šiška in v prostorih galerije Photon moč ogledati do 29. septembra. Kot je pojasnila koordinatorka in kuratorka projekta Špela Pipan. Gre za skupinsko razstavo 11. edicije Photonovega mednarodnega natečaja, na kateri se s svojimi deli predstavlja izbrana deseterica finalistov. »Začeli smo z namenom, da damo prostor in priložnost domačim študentom fotografije, že naslednje leto pa je postal mednaroden in je namenjen mladim ustvarjalcem do 35 let iz srednje in vzhodne Evrope, ki ustvarjajo na področju sodobne avtorske fotografije,« je dodala Pipanova.

Število prijav na natečaj je vsako leto izjemno veliko, k kvalitetnemu izboru pa pripomore tudi, da vsako leto v žirijo povabijo tudi predstavnike iz tujine. Letošnjo žirijo tako sestavljajo Vladimir Birgus, priznani češki fotograf, kustos, zgodovinar fotografije in profesor, Thomas Licek, nekdanji direktor Meseca fotografije na Dunaju ter Maša Žekš, kuratorka, ki sodeluje s Kinom Šiška, ki je letos koproducent razstave natečaja. Letošnji zmagovalci so Emma Szabó iz Madžarske, Rene Ketiš iz Slovenije in Franciska Legát iz Madžarske.

Sinočnja otvoritev ni edini dogodek, ki ga pripravljajo ob obletnici. Že oktobra bodo odprli samostojno razstavo slovenskega fotografa Hermana Pivka, katerega fotografija krasi tudi naslovnico kataloga, ki je izšel ob prvi Photonovi razstavi. 

Priporočamo