Brat je uradno poimenovanje odtenka živo zelene barve, ki so ga razvili prav posebej za naslovnico istoimenskega albuma britanske pop zvezdnice Charli XCX, ki je izšel 7. junija letos. Z albumom brat se je pevka vrnila k svojim začetkom in nekoliko odstopila od pop žanra, saj je slednjega pomešala z ritmi rave glasbe. Album je nemudoma začel podirati rekorde na glasbenih lestvicah, na družbenih omrežjih pa se je začel pojavljati ključnik #bratsummer oziroma »brat poletje«. In prav ta skupaj z živo zeleno barvo zaznamuje poletne mesece tega leta.

Če je bil brat sprva le album britanske pevke Charli XCX, je zdaj mnogo več. Ni le trend na družbenih omrežjih, ampak je tudi stil oblačenja, uradna barva kampanje Kamale Harris za predsednico ZDA in način, kako nagovoriti mlade generacije.

Trend, ki je sedaj kampanja

Ključnik #bratsummer je bil do danes v posnetkih na omrežju tiktok označen že več kot 40.000-krat, na omrežju instagram pa je bil uporabljen že več kot 12.000-krat. Po podatkih Google Trends se uporaba izraza brat poletje vse od izida albuma Charli XCX vsak teden širi. Navsezadnje je celo podpredsednica ZDA Kamala Harris svojo profilno fotografijo na omrežju X spremenila v brat zeleno, ki je zdaj ena izmed predstavnih barv njene predsedniške kampanje.

Charli XCX je na omrežju X ob tem zapisala »Kamala IS brat«, s čimer je javno podprla kandidatko ter ji dovolila uporabo živo zelene barve. Kamala Harris se je tako približala tistemu delu populacije ZDA, ki bo novembra letos lahko glasoval prvič, a je doslej povečini ostajal nenagovorjen. Trend brat poletja se je torej dotaknil tudi najpomembnejših ljudi na svetu. Toda kaj je pravzaprav to?

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je profilno fotografijo na omrežju X spremenila v brat zeleno.

Kakšno je brat poletje?

Izraz »brat summer« je nekakšna oznaka za vse tiste, ki se radi zabavajo in poletje preživijo brez vsakršnih skrbi ter brez misli na posledice. Brat (kar bi sicer lahko nekako prevedli kot »pobalin«) je nekdo, ki je samosvoj, pogumen in samozavesten, pa tudi igriv in sproščen. Sama pevka je za BBC zapisala, da brat poletje predstavlja vse tiste, ki jih ne moti, če na cesto stopijo neurejeni, tiste, ki ne ustrezajo družbenim zahtevam, in tiste, ki sebe sprejemajo prav takšne, kot so, in se ne ozirajo na mnenje drugih. Povedano drugače: ljudje, ki se ravnajo po trendu brat poletja, se ne menijo za okvire in več dni zapored nosijo ista oblačila, kajti pomembno je le to, da se imajo iz dneva v dan dobro.

Po svoje bi lahko rekli, da je brat moderni sinonim za »carpe diem« (»užij dan«), v primeru Kamale Harris pa brat poletje označuje žensko, ki podira meje, saj bi z izvolitvijo postala prva predsednica ZDA in hkrati prva predsednica ameriško-azijskih korenin. Čeprav tovrstni trendi pogosto niso dobro vplivali na mlade, tokratni od njih pričakuje, da se vsem ostalim trendom po svoje uprejo: brat želi pokazati, da ni nič narobe, če nismo popolni, oziroma da nam nikakor ni treba biti podoben vplivnežem na družbenih omrežjih. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da je brat najbolj pozitiven trend zadnjih deset let in da blagodejno vpliva na generacijo Z oziroma generacijo družbenih omrežij. 

Priporočamo