Glede najboljših stvaritev televizijske produkcije v obdobju med 1. junijem 2023 in 31. majem 2024 so emmyji, tako imenovani televizijski oskarji, v nedeljo povedali svoje. Na podelitvi v Los Angelesu je za najboljšo komedijo obveljala HBO-jeva serija Hacks (Šale), in ne serija The Bear, kot so pričakovali mnogi.

Hacks govori o legendarni komičarki Deborah Vanc (Jean Smart) in o tem, kako poskuša v svetu komedije mentorirati mlado, vzvišeno dekle. Jean Smart je tudi dobitnica emmyja za glavno komično žensko vlogo, medtem ko ga je v tej kategoriji za najboljšo moško vlogo dobil Jeremey Allen White (The Bear).

Rose Abdoo, from left, Hannah Einbinder, Jean Smart, Christopher McDonald and the team from "Hacks" accept the award for outstanding comedy series during the 76th Primetime Emmy Awards on Sunday, Sept. 15, 2024, at the Peacock Theater in Los Angeles. (AP Photo/Chris Pizzello)

Presenečenje večera je bila komična serija Hacks (Šale), saj so nagrado v kategoriji televizijskih komedij pričakovali ustvarjalci serije The Bear. Foto: AP

V tekmi za emmyja za omejeno ali antološko serijo je slavil Netflixov Baby Reindeer, ki je dobil skupno štiri emmyje, isto število kot serija The Bear. Serija Šogun pa je vsega skupaj nabrala 18 kipcev, kar je največ v zgodovini teh nagrad za serijo v eni sezoni.

Šogun je serija, v kateri je 70 odstotkov dialogov v japonščini, gre pa za adaptacijo uspešnega romana Jamesa Clavella. Zgodba govori o boju za oblast v fevdalni Japonski 17. stoletja.

Zapis v zgodovino

Šogun je serija, v kateri je 70 odstotkov dialogov v japonščini, gre pa za adaptacijo uspešnega romana Jamesa Clavella. Zgodba govori o boju za oblast v fevdalni Japonski 17. stoletja. Šogun je med drugim osvojil nagrado za režijo, oba glavna igralca Hiroyuki Sanada in Anna Sawai pa sta se v zgodovino zapisala kot prva japonska dobitnika nagrade emmy. Protagonist serije je angleški mornar, ki v razbitinah svoje ladje obtiči na Japonskem. Po spletu okoliščin se znajde v srži dvornih spletk in prevar japonskih plemičev.

Glavni igralec in scenarist serije Baby Reindeer Richard Gadd je dobil zlatega kipca za scenarij. Serija temelji na Gaddovih večletnih izkušnjah z njegovo zalezovalko. Emmyja za najboljšo glavno žensko vlogo v tej kategoriji je dobila Jodie Foster, in sicer za nastop v seriji Pravi detektiv: Dežela teme. Emmyja za najboljšo stransko žensko vlogo v dramski seriji si je z upodobitvijo princese Diane v seriji Krona prislužila Elizabeth Debicki, za stransko moško vlogo pa Billy Crudup (The Morning Show). V kategoriji omejenih ali antoloških serij sta emmyja za stransko moško in žensko vlogo dobila Lamorne Morris (Fargo) in Jessica Gunning (Baby Reindeer).

Jodie Foster attends the HBO and Max reception following the 76th Primetime Emmy Awards on Sunday, Sept. 15, 2024, at San Vicente Bungalows in West Hollywood, Calif. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Emmyja za najboljšo glavno žensko vlogo je dobila Jodie Foster, in sicer za nastop v seriji Pravi detektiv: Dežela teme. Foto: AP

Komični utrinki

Voditelja letošnje podelitve v gledališču Peacock sta bila igralec Eugene Levy in njegov sin Dan Levy, v preteklosti sicer prejemnika emmyja za vlogi v komični seriji Schitt's Creek. »Ne bi nama ravno rekel 'voditelja',« je pred velikim dogodkom povedal mlajši del tandema, kot poroča Los Angeles Times. »Sva bolj igralca, ki se pretvarjata, da sta voditelja, kar je za naju veliko tveganje. A če bo vse potekalo dobro – moje ime se izgovori Levy [Leh-vee], ne Levy [Lee-vee].«

Igralka Candice Bergen si je, preden je predstavila nominiranke za glavno vlogo v komični seriji, vzela čas, da se pošali na račun ameriške politike, natančneje na račun republikanca JD Vancea, ki se je leta 2021 v intervjuju za Fox News pritoževal, da državo vodi kup žalostnih žensk brez otrok, ki imajo doma samo mačke in ki so razočarane nad svojimi življenji. Bergnova je med drugim znana po vlogi televizijske novinarke Murphy Brown v istoimenski komični seriji. Njen lik novinarke je bil v eni od epizod tarča kritik s strani ameriškega podpredsednika, ker se je ta odločila, da bo mati samohranilka. »Oh, kako daleč smo prišli,« je dejala v sarkastičnem tonu, ko je stopila na oder. »Danes republikanski kandidat za podpredsednika ženske nikdar ne bi napadel zaradi tega, ker ima otroke. Kot pravijo, moje delo pri tem je končano. Mjav!«

Za nekaj smeha je poskrbel še igralec Will Smith, ki je ob prejemu nagrade za najboljši scenarij za dramsko serijo Slow Horses občinstvo »pomiril« z besedami, da prihaja v miru. Leta 2022 je namreč poskrbel za škandal, ko je na oskarjih oklofutal komika Chrisa Rocka. 

Priporočamo