Aktualna vršilka dolžnosti direktorice Narodnega muzeja Slovenije (NMS) ddr. Mateja Kos Zabel bo z vodenjem te pomembne nacionalne kulturne institucije nadaljevala s polnim mandatom. Vodenje je kot vršilka dolžnosti direktorice prevzela 1. julija lani, potem ko je odstopil prejšnji direktor Pavel Car, ki ga je odnesla napovedana in odpovedana razstava Popotovanja – razstava likovnih del iz družinske zbirke Boljkovac, v kateri naj bi bila večina del očitnih ponaredkov svetovno znanih avtorjev.

Prav pasivnost Mateje Kos Zabel pri ugotavljanju, kaj vse je v NMS šlo narobe, da so se tako blamirali pred strokovno in širšo javnostjo, in ugotavljanju odgovornosti posameznikov znotraj muzeja, pa je po naših informacijah v veliki meri botrovala temu, da ji je strokovni svet v postopku kandidature odrekel podporo. Strokovni svet muzeja, v katerem so dva člana NMS in štirje zunanji muzealci, je o njeni kandidaturi podal negativno mnenje. Muzejski svet, v katerem poleg dveh predstavnikov NMS sedijo še štirje predstavniki ustanovitelja, torej države, pa je podal pozitivno mnenje s pridržkom.

Ministrico prepričala vizija razvoja

Čeprav naj bi imelo mnenje strokovnega sveta veliko težo in je marsikdo v NMS zato upal, da bo ministrstvo za kulturo razpis ponovilo, so se na kulturnem ministrstvu nazadnje odločili, da Mateji Kos Zabel podelijo petletni mandat. »Imeli smo občutek, da se bo ministrica odločila, kot se je, smo pa ves čas vseeno upali, da bodo prisluhnili stroki. Direktorja moderne galerije so pred tem razrešili tudi zato, ker je strokovni svet podal negativno mnenje,« nam je dejal eden izmed naših sogovornikov, ki želi ostati neimenovan. Da so dobili direktorico s polnim mandatom, so zaposleni v NMS izvedeli iz medijev. Nekaj minut zatem, ko je bila na spletu objavljena vest o njenem imenovanju, pa so prejeli tudi dopis direktorice.

Na ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, da se je ministrica Asta Vrečko za imenovanje Mateje Kos Zabel odločila na podlagi celotne razpisne dokumentacije. »Ddr. Mateja Kos Zabel je za to delovno mesto strokovno usposobljena, v izbirnem postopku je izkazala odlično poznavanje področnih vsebin, ki jih pokriva osrednji slovenski državni muzej. Ministrica je tudi ocenila, da je vizija razvoja delovanja muzeja ddr. Mateje Kos Zabel, upoštevajoč prostorske, organizacijske in kadrovske danosti realno časovno opredeljena in razvojno naravnana. V programu razvoja javnega zavoda v prihodnjih petih letih je ddr. Mateja Kos Zabel naslovila tudi prihodnjo organiziranost muzejske javne službe, povezala je različne lokacije v upravljanju in vzpostavila tesnejše sodelovanje s Prirodoslovnim muzejem. Pomembno je tudi, da je poseben premislek v svojem programu namenila izboljšanju in zagotavljanju stabilnosti poslovanja javnega zavoda,« razloge za njeno imenovanje naštevajo na kulturnem ministrstvu.

Pometanje afere pod preprogo

Afera s ponarejenimi deli svetovno priznanih umetnikov, ki so jo lani nameravali razstaviti v NMS, je za zdaj doživela predkazenski epilog. Kot smo poročali pred dnevi, je ljubljansko tožilstvo od policije že dvakrat zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe.

Takoj po izbruhu afere se je skoraj tri četrtine zaposlenih v NMS podpisalo pod izjavo, s katero so se ogradili od nestrokovnih in neetičnih praks pri postavitvi razstave Popotovanje, ostro obsodili zlorabo ustanove in muzejske stroke in izrazili pričakovanje, da se raziščejo sporne okoliščine načrtovanja razstave. Mateja Kos Zabel se tedaj pod izjavo večine ni podpisala, kasneje pa – kljub drugačnim napovedim – prav tako ni ustanovila posebne komisije, ki bi raziskala okoliščine, v katerih so posamezniki v muzeju snovali sporno razstavo.

Zaposleni v muzeju ne dobijo niti odgovora, kaj se dogaja s koordinatorjem propadle razstave Andrejem Šemrovom (sicer arheologom, ki se v NMS ukvarja s področjem numizmatike), ki ga že več kot leto dni niso videli v službi, je pa še vedno zaposlen v muzeju. 

Priporočamo