Včeraj so v Layerjevi hiši v Kranju odprli Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2023. V prihodnjih dneh bo sledilo odprtje razstav v Škofji Loki, Novi Gorici in na Jesenicah. Na bienalu se bo do 10. avgusta v Kranju in do konca avgusta na preostalih prizoriščih predstavilo več kot 100 umetnikov in kolektivov, študentskih produkcij in sodelujočih na simpoziju. Predstavljajo se v galerijskih prostorih, na javnih površinah, celo v podzemlju, in sicer v rovih pod starim Kranjem. Letošnja osrednja tema umetniškega dogodka je sonce. »Mit, legenda, sveto. Tisto, ki ustvarja senco. Ključen element našega propada in preživetja. Energija in vir. Razlog za druženje, srečanje, skupnostno ustvarjanje s tekstilom,« so navedli organizatorji. Na odprt poziv bienala se je odzvalo 251 predvsem mednarodnih umetnikov. Izbranih je bilo 31 del, obiskovalci pa bodo lahko opazovali, kako različno je razumevanje ideje sonca po svetu.

Tako denimo Francozinja Alice Raymond v svojem delu Climate Change prikazuje evolucijo temperatur in vlažnosti v Gani med letoma 1989 in 2021. Japonska umetnica Rieko Yashiro pa v svoji viseči postavitvi prikliče v spomin mit o smrti Ikarja, ki je padel v morje, ko je poskušal leteti preblizu sonca.

V posebnem fokusu letošnji BIEN raziskuje tekstilno umetnost hrvaške prestolnice, saj je Zagreb postal živahen center tekstilne umetnosti. V Škofji Loki pa bodo predstavili nordijski fokus. Ena najvidnejših finskih okoljskih in tekstilnih umetnic Kaarina Kellomäki, ki v svoji umetniški praksi združuje landart, vlakna in tekstil, bo v živo ustvarjala v grajskem parku Loškega gradu. 

Priporočamo