V Layerjevo hišo in staro mestno jedro Kranja se letos že petič vrača Festival neukročenega verza Medvrsticami. Odvijal se bo od 17. do 22. septembra in vsak dan ga bo spremljal pester program. Rdeča nit dogajanja bo umeščanje poezije v prostor, zaradi česar se bodo na kranjskih ulicah, zgradbah v mestnem središču in prireditvenih prostorih pojavili izbrani verzi sodelujočih umetnikov. Med drugim bo izbrana poezija na voljo tudi v lekarnah, kjer bodo stranke verze lahko prejele tudi na recept. Organizatorji skušajo na tak način poezijo približati mimoidočim, jim omogočiti trenutek refleksije in umestiti verze v njihov vsakdan. Nenazadnje verjamejo, da v poplavi sporočil na družbenih medijih brez posebne globine poezija le redko doseže široko množico ali mestne trge.

»Poezija mora imeti svoj prostor v življenju, vsakemu izmed nas pa je prepuščeno, da ta prostor najde in ga nato vsakič znova in tudi ponovno odkriva.«

Hana Bujanović Kokot, kuratorka in vodja festivala

 

»Želimo pokazati, da ljudje lahko poezijo najdejo tudi drugje, ne samo na knjižnih policah. Ker jo bodo zagledali tam, kjer je običajno ne pričakujejo, upamo, da bo kakšnega posameznika presenetila ali celo navdušila,« je pojasnila kuratorka in vodja festivala Hana Bujanović Kokot. Po njenih besedah bo predstavljena tako vsem znana poezija kot tudi verzi novih, še neuveljavljenih, a nič manj kvalitetnih avtorjev. »Poezija se preprosto ne sme končati z recitiranjem pred šolsko tablo, ampak mora imeti svoj prostor v življenju, vsakemu izmed nas pa je prepuščeno, da ta prostor najde in ga nato vsakič znova in tudi ponovno odkriva,« je dodala.

Osrednji gost festivala bo srbski pevec Zoran Kostić Cane, ki bo prvi dan festivala v Stolpu Škrlovec predstavil svojo pesniško zbirko Ukrštene reči (Križanke). »Pevec bo svoje delo prvič predstavil v Sloveniji, njegovo zbirko pa bo mogoče tudi kupiti, vendar za zdaj še ne v slovenskem jeziku,« je povedala Hana Bujanović Kokot. Srbska pesnica Ivana Dimić je v uvodniku o zbirki napisala, da ne gre za prijazno knjigo in da iz nje ni mogoče mirno recitirati poezije. Po njenih besedah je vsaka pesem soočenje, ki te drži budnega. »Rime so včasih graje, včasih zbadljivke. Kajti v teh pesmih se človek brezkompromisno spopada z usodo in življenjem: s svojim, pa tudi s tvojim. Dalj ko bereš, bolj te ta knjiga skrbi in žalosti in te vse bolj zadeva. Ko boš končal, boš našel tanko zlato nit: to je knjiga, ki ti bo dala pogum in te ne bo pustila brez upanja,« je zapis zaključila Ivana Dimić.

Festivalski program bo ponujal tudi veliko drugega – od četrtka, 19. septembra, bo na plakatih pred Mojim kinom razstava Napiši verz!, ki bo mimoidočim omogočala, da pripišejo lastni verz, pesnitev ali pesem svojega najljubšega literata. Med drugim bodo v festivalskih dneh obiskovalcem na voljo še delavnica Podobe in besede poezije, svetlobna mapping intervencija pesnice Sare Fabjan, grafična razstava Jana Hostnika, pesniška degustacijska večerja verzov Vesne Liponik, razprava o pomenu dizajna v pesništvu z oblikovalskim tandemom AA in Zoranom Pungerčarjem ter večer performativne slam poezije z aktualnim državnim prvakom v slam poeziji Galom Grobovškom. Celoten program dogajanja je dostopen na spletnih straneh Layerjeve hiše. 

Priporočamo