Svojemu že sicer obširnemu repertoarju bodo v Lutkovnem gledališču Ljubljana v prihodnji sezoni dodali še enajst novih uprizoritev. Program, ki ga je oblikoval umetniški vodja Mare Bulc, vsebuje tako lutkovne kot tudi dramske predstave; večina jih bo namenjena otroškemu občinstvu raznih starosti, a med njimi bodo tudi takšne za mladino oziroma odrasle. »Prihajajoče sezone ne povezujemo z eno samo rdečo nitjo,« pravi Bulc. »Pletemo jo z mnogimi samosvojimi nitkami ter veselimi nitmi, z igrivostjo in rahločutnostjo, z ljubečimi vrvicami in odločnimi vrvmi, ki se v najrazličnejših barvah, odtenkih in oblikah prepletajo v mavrični klobčič domišljije.«

Med sanjami in živalmi

Sezono bo v začetku septembra odprla plesno-glasbena uprizoritev Polna luna, za katero je besedilo po naročilu spisal dramaturg in pisatelj Nebojša Pop Tasić. Uprizoritev, ki bo namenjena gledalcem od 4. leta naprej in bo govorila o svetovih iz naših sanj, režira koreograf Sebastjan Starič. Nekoliko starejše otroke, od 5. leta naprej, bo nagovarjala naslednja premiera, zasnovana v tehnikah senčnega gledališča: predstavo Galop bo zrežiral Tin Grabnar, ki je skupaj z Ano Dušo napisal tudi predlogo; zgodba govori o dečku in njegovem konju, ki se podata na iskanje pravega pomena prijateljstva. V oktobru bo Jaša Koceli pripravil dramsko dokumentarno uprizoritev Amazonke, namenjeno mladim od 12. leta starosti, ki bo razprla nova odkritja o starodavnih ženskih bojevnicah. Nastala bo v koprodukciji z Gledališčem za otroke Kragujevac iz Srbije, v njej pa bo kot gostja nastopila legendarna Jožica Avbelj. Nabor jesenskih premier bo proti koncu oktobra sklenila še dramska predstava Mala vrla viteza, ki jo bo po besedilu norveškega pisatelja Bjorna F. Rorvika zrežirala Ivana Djilas (ta bo namenjena otrokom od 5. leta naprej).

Februarja bo nato Mare Bulc z mimičnimi lutkami zrežiral predstavo za najmlajše Medo in Pujsi, v njej pa se bodo pripetljaji simpatičnih junakov zgodb pisatelja Sebastijana Preglja in ilustratorja Igorja Šinkovca, znanih iz otroške revije Cicido in zbranih tudi v knjižni obliki, preselile še na gledališki oder. Marca bosta sledili še dve uprizoritvi, prav tako namenjeni otrokom od 3. leta starosti – češki režiser Jakub Maksymov bo v avtorski lutkovni uprizoritvi Rokologija spregovoril o zgodbah naših rok, zatem pa se bo s svojo prvo režijo predstavila prvakinja igralskega ansambla LGL Asja Kahrimanović Babnik, ki bo z namiznimi ter mimičnimi lutkami na oder postavila tenkočutno zgodbo Mišek Julijan po slikanici, ki jo je ustvaril Joe Todd-Stanton. V aprilu bo sklepno premiero sezone Samson in Roberto režirala Nika Bezeljak. Lutkovna predstava o nepismenem psu Samsonu in pametnemu mačku Robertu, ki v podedovanem penzionu gostita nenavadne goste z roba družbe, bo nastala po zgodbah norveškega pisatelja Ingvarja Ambjornsena, namenjena pa bo občinstvu od 9. leta naprej.

Znova priložnost mladim

Tri predstave bodo nastale še v okviru programa BiTeater, ki mladim ustvarjalcem omogoča prvo profesionalno avtorsko snovanje in raziskovanje znotraj sodobne lutkovne umetnosti – premiere teh se bodo zvrstile med oktobrom in januarjem v Kulturnici in Tunelu. Študentka režije Lucija Trobec bo tako po likovni zasnovi Katarine Planinc režirala Desetnico, intimno uprizoritev z namiznimi lutkami, namenjeno otrokom od 6. leta dalje, Mia Skrbinac bo po motivih romana Agote Kristof Šolski zvezek ustvarila lutkovno uprizoritev za mladino in odraslo občinstvo, Martin Mlakar pa bo v predstavi Kidričeva 29c skozi predmetno gledališče premeril prostor mladostnih spominov na dedka – tudi ta uprizoritev bo namenjena mladinski in odrasli publiki. 

Priporočamo