Brez iger ni kruha, zato bodo v ljubljanskem Šentjakobskem gledališču poskušali nevsiljivo zapeljati obiskovalce sezone 2024/2025 v svet spletk, intrig, klevetanj, lastne ironije, sarkazma na račun politike in smešnic človeških slabosti, o katerih sta pisala že Molière in Shakespeare, ob čemer nista pozabljala na zaljubljenost in večne ljubezni, ki se jim tudi sami niso hoteli izogniti, navsezadnje sta tudi onadva živela na račun gledanosti. »V viziji, ki ji želim slediti v prihajajoči sezoni, sem poiskal gradnike identitete, kamne, ki sestavljajo dolgo tlakovano pot našega gledališča. Pogled nazaj nam odstira pogled naprej in poskuša odgovoriti na vprašanji, kam gre Šentjakobsko ter kaj bomo postali. Sebe najlažje spoznam(o), če se ozrem(o) v zgodbe preteklosti,« je povedal Rok Andres, umetniški vodja.

Zakaj poetičen uvod v sezono 2024/2025?

»Ob snovanju repertoarja sem si želel osrediniti misel kot odgovor na vprašanja, kdo je Šentjakobsko, kaj je Šentjakobsko, kdo smo in kam gremo. Zato sem vse premiere razpel med preteklostjo in prihodnostjo. K ustvarjanju sem povabil nekatere nekdanje člane, ki se zdaj z gledališčem ukvarjajo profesionalno na različnih področjih. Poiskali smo besedila in teme za ta trenutek. Kot spomin na preteklost bomo ponovno uprizorili legendarne Kurbe v režiji Jureta Ivanušiča, na posebno pot ustvarjanja in raziskovanja se bo podal projekt Aplavz na odprti sceni v režiji Sare Lucu, doživeli bomo tudi krstno uprizoritev nove komedije Saše Pavček Leto psa v režiji Dejana Spasića, od klasikov pa bo v naslednji sezoni na programu igra Prevara slovitega britanskega avtorja Harolda Pinterja v režiji Jaše Jamnika,« je izpostavil Andres.

Poleg uprizoritev iz rednega abonmajskega repertoarja bodo na mednarodni dan bele palice skupaj z Zvezo slepih in slabovidnih Slovenije postavili bralno uprizoritev Partija remija v priredbi in režiji Saše Strnad ter na Mali sceni na Vodnikovem trgu 5 znano delo Stekli psi v režiji Jaše Levstika. »Radi igramo. Radi se igramo. Radi igramo za svoje najbližje, za abonente, za vsakega gledalca posebej. Vsake duše, ki zatava v naš hram in sede v ohlajeno dvorano, smo veseli. Po dolgih in napornih vajah živimo za trenutek, ko bo naša, natančno in skrbno izbrana predstava ugledala svet in razveselila publiko. Nečimrno in z zadovoljstvom nadenemo kostum in šminko in za trenutek odložimo piščalko, redovalnico, epruveto ali kar je tistega, kar nas v naših poklicih vsak dan žigosa,« je povedala Urška Koželj, predsednica društva.

Ne bodo pozabili na svoje največje uspešnice

V prihajajoči sezoni ne bodo pozabili na nekatere svoje največje uspešnice. To so večno zelena komedija Ljubezen, strast in grdi puloverji v režiji Jaše Jamnika, Resno moteni v režiji Jerneja Kobala, Popolni tujci v režiji Jasmin Kovic, Revizor v režiji Ire Ratej, odlična satirična komedija iz sveta visoke politike Mnogo hrupa za nič v režiji Matjaža Šmalca in Dr. Molière v režiji Milana Goloba. Na valovih v režiji Aleša Valiča in Čakanje Godota v režiji Jaše Jamnika nas bosta s svojim tempom in natančnostjo pripeljala do tega, da svet vidimo malo bolj sproščeno in da se zavemo, kako stvari v našem življenju še zdaleč niso dokončne, kot si včasih domišljamo.

V rednem programu imajo tudi priljubljena dela za vrtčevske otroke in osnovnošolce Srakica in sova v režiji Tomaža Urgla, Besne basni v režiji Andreja Jusa in Kokošji rod v režiji Žige Sedmaka, za srednješolce pa Oditi v pesem v režiji Marka Skoka in Pred vrati postave v režiji Taubija v Tunelu pod Ljubljanskim gradom.

Za zaključene skupine dijakov organizirajo tudi pogovore po predstavi z ustvarjalci uprizoritve ali gledališko vzgojo, ki je prilagojena starosti, v kateri predstavijo kulturno ustanovo z njenim delovanjem, procese ustvarjanja, poklice v gledališču, spregovorijo o bontonu, izvedejo tehnike javnega nastopanja ter predstavijo trike in iluzijo čarobnega gledališkega odra in zaodrja.

Kako jih lahko podprete

Postanite redni obiskovalec Šentjakobskega gledališča. Vabimo vas k vpisu v abonma, ki bo potekal pri blagajni na Krekovem trgu 2 v pritličju (stranski vhod pri predoru) od 2. septembra do 15. oktobra vsak delavnik med 11. in 12. uro ter med 17. in 18. uro.

Priporočamo