V novi sezoni načrtujejo deset premier in ponovitve iz preteklih sezon. Tri od uprizoritev bodo krstne, pet iger bo prvič uprizorjenih v Sloveniji, dve deli sta iz zakladnice klasike. Prihodnje leto, od 30. januarja do 4. februarja 2025, bodo gostili že tretji regionalni festival Ruta, spomladi pa tradicionalni koncert v Kinu Šiška z igralci MGL in študenti AGRFT.

Septembra v MGL kar dve zaporedni premieri

Sezono 2024/2025 19. septembra na Velikem odru odpira težko pričakovana drama Kazimir in Karolina v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je umeščena v začetek tridesetih let 20. stoletja na znani bavarski Okroberfest, prizorišče piva in klobas. Predstava bo na oder postavila petnajst igralcev in igralk, med njimi Jano Zupančič, Mateja Puca, Mojco Funkl in Jerneja Gašperina. Že naslednji dan, 20. septembra, bo na Mali sceni premiera uprizoritve Čas za veselje v režiji Anje Suša. Četudi je postavljena na manjšega od obeh odrov MGL, bo v njej nastopilo kar devet igralcev, med njimi Mirjam Korbar in Nataša Tič Ralijan ter sveži moči ansambla Klara Kuk in Matevž Sluga.

V nadaljnjem repertoarju nove sezone bo na Velikem odru uprizorjenih še pet, na Mali sceni pa tri premiere. Na Velikem odru bodo poleg Nine Rajić Kranjac režirali še Nejc Gazvoda, Sebastian Cavazza, Diego de Brea, Žiga Divjak in Nina Ramšak Marković. Gazvoda je tako avtor kot režiser uprizoritve Radost, katere osnovna tema je izguba doma pa tudi pomanjkanje bližine, za katerim trpijo dramski liki. Uprizoritev nastaja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, v njej pa bodo med drugimi igrali Nina Rakovec, Jernej Gašperin in Diana Kolenc (k. g.). Sebastian Cavazza se bo v režiji uprizoritve Luč ugasne enega najuglednejših sodobnih britanskih dramskih piscev Simona Stephensa posvetil predvsem sočasnosti dogajanja in filmsko realistični igri zasedbe. V uprizoritvi bodo med drugimi nastopili Branko Jordan, Tanja Ribič, Ajda Smrekar in Matic Lukšič.

Na Velikem odru bo občinstvo pritegnila zimzelena, a aktualizirana komedija v petih aktih Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Diega de Bree. Dramska uprizoritev EX v režiji Maruše Kink občinstvu prinaša zgodbo, ki obravnava krizo zgodnjih srednjih let oziroma čas, ko se človek začne spraševati, ali so bile njegove življenjske odločitve prave. Zakonsko dinamiko vzame pod drobnogled tudi uprizoritev Zakaj sva se ločila v avtorstvu Katarine Morano in režiji Žige Divjaka, tandema, ki ga je MGL po velikih uspehih uprizoritev predstav Sedem dni in Usedline z veseljem ponovno povabil k sodelovanju.

Povabilo k vpisu

MGL ima raznoliko abonmajsko ponudbo, gledalci lahko izbirajo med 22 različnimi abonmaji glede na termin, vsebino in dvorano (Veliki oder in Mala scena). Dijakom, študentom in upokojencem ponujajo poseben popust.

Priporočamo