Cankarjev dom (CD) je po epidemiji rekordno hitro okreval, tudi občinstvo se je zelo hitro začelo vračati v dvorane. O pomembni spremembi v sestavi občinstva bi težko govorili, vsekakor pa obiskovalci cenijo ter z zvestobo nagradijo vrhunske in kakovostne umetniške dogodke ter profesionalno storitev v vseh pogledih.

»V Cankarjevem domu so doma abonmaji za vse okuse, želje in starosti naših obiskovalcev. Od preostalih ponudnikov se razlikujemo predvsem po tem, da je naša abonmajska ponudba mednarodna – to pomeni, da vse leto gostimo vrhunske umetnice in umetnike ter sestave z vsega sveta,« so povedali ob začetku nove sezone. Uspešen mednarodni abonma simfonične glasbe Zlati bo tudi v novi koncertni sezoni združil šest koncertov vrhunskih gostujočih orkestrov, dirigentov in solistov ter prinaša navdušujoč program klasičnega simfoničnega repertoarja. »Srebrni abonma gosti izjemne ustvarjalce s področja komorne glasbe, abonma Veličastni združuje sedem gledališko-plesnih predstav, ki prinašajo k nam zares vrhunske sodobnoplesne in gledališke performerje, abonma Glasbe sveta pa z glasbo z vseh vetrov razkriva kompleksnost življenja na različnih delih planeta.«

Po filmskem festivalu še abonma Liffe po Liffu

Pozno jeseni se abonmajem po mednarodnem filmskem festivalu Liffe ​pridruži filmski abonma Liffe po Liffu. Omeniti moramo še abonma Iz(z)vrstni, ki zvrstno prehaja med plesom, gledališčem in glasbo ter ponuja vsakega nekaj, in tako imenovani abonma Ad hoc, ki si ga iz ponudbe CD sestavijo obiskovalci sami. V njihovi največji dvorani, to je Gallusova, gostujejo tudi abonmaji Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Programska pestrost za vse okuse in vse dni v letu je zagotovljena.

V Cankarjevem domu se trudijo, da bi v svoj hram kulture in umetnosti privabili tudi mlade. V prvi polovici tega leta jih je obiskalo več kot 20.000 šolarjev. Prav njim ponujajo abonmaja za mlade – Moj prvi abonma je namenjen otrokom med petim in desetim letom starosti, abonma Ivan pa mladim od 10. do 15. leta. »Abonmaja otroke in najstnike soočita z raznovrstnimi umetniškimi izrazi ter jih počasi in postopno popeljeta v svet odrske čarovnije. Abonmaja sta že tradicionalno odlično zasedena,« so povedali in dodali, da je Moj prvi abonma najpogosteje razprodan. »To nas navdaja z velikim optimizmom za prihodnost; radovednost in vedoželjnost novih generacij občinstva sta navdihujoči.«

Bamberškim simfonikom pripadel uvodni večer

Abonmajsko ponudbo oblikujejo vodje kulturno-umetniških programov Cankarjevega doma, ki so izjemni strokovnjaki in poznavalci umetniških področij. Njihov cilj je na odrih predstaviti najboljše in najkakovostnejše koncerte, umetnice in umetnice ter umetniške produkcije, ki jih je mogoče danes videti na najpomembnejših odrih po svetu. »Sveža, kakovostna, aktualna in nagrajena mednarodna produkcija je kot del abonmajev Cankarjevega doma na voljo tudi v našem prostoru. Gre za izbor projektov, ki našo družbo in posameznike spreminjajo na bolje.« Ker bo tudi letošnjo sezono program v Cankarjevem domu zares izjemno pester, je nehvaležno navesti le nekaj izmed njih.

Pa vendar jih omenimo le nekaj: uvodni večer zlatega abonmaja bo pripadel Bamberškim simfonikom s slavnim pianistom Daniilom Trifonovom in pod vodstvom Jakuba Hrůše, ki je svoj mednarodni uspeh nedavno okronal z imenovanjem za glasbenega direktorja Kraljeve opere v Covent Gardnu. Srebrni abonma bo septembra odprla ameriška sopranistka slovenskih korenin Emily Pogorelc, ki je na koncertu opernih arij pred dvema letoma že očarala ljubljansko občinstvo. Nastopila bo z Godalnim kvartetom Simfoničnega orkestra Bavarskega radia.

V okviru abonmaja Veličastni se novembra veselijo mojstra britanskega sodobnega plesa Wayna McGregorja s predstavo Univerzum: Odisejada temnih kristalov. To je napeta meditacija o podnebni krizi ter vznemirljiv preplet plesa, poezije, filma in glasbe. Mlade bo decembra zagotovo navdušila plesno-glasbena predstava Hrestač in jaz pianistke in avtorice Alexandre Dariescu. Klasično božično zgodbo bodo tokrat lahko doživeli nekoliko drugače, saj v njej pianistka in baletka v interakciji z osupljivimi digitalnimi animacijami in projekcijami ustvarjata čarobni svet Mišjega kralja.

Zadovoljni s prvim polletjem

V Cankarjevem domu so zadovoljni s prvo polovico leta. Nekatere dogodke je zaznamoval rekorden obisk – to so bili balet Faust, filozofska predavanja, film Varuh formule ter razstava Slovenski punk in fotografija, so našteli in poudarili, da so od januarja do junija taako presegli cilje. Umetniški program je pritegnil 5000 obiskovalcev več kot v primerljivem obdobju lani.

Priporočamo