S predstavo Ivana Cankarja Za narodov blagor, ki jo je režiral Gojmir Lešnjak, je Mojca Kreft predala umetniško vodenje Šentjakobskega gledališča Roku Andresu. Kot je Kreftova povedala na velikem odru ljubiteljskega gledališča, Cankarjeva komedija ohranja duha iz pisateljevega časa, ki pa se ne razlikuje veliko od današnjega. V svojem kratkem nagovoru je pohvalila igralsko in celotno šentjakobsko »družino«, ki se je na epidemične omejitve v zadnjih dveh sezonah izvrstno odzvala in s skrajnimi napori in velikim zanesenjaštvom izpeljala napovedani repertoar.

Ideološke zgodbe sodobne slovenske drame

Prav tako je pripravila že nov repertoar za sezono 2022/23, ki je prepleten z ideološkimi zgodbami sodobne slovenske drame in evropske gledališke dramske klasike, ki naj ne bi umanjkala v gledališču, kot je šentjakobsko. »Odločila sem za nekatere avtorje dramskih besedil, ki v bogati stoletni zgodovini Šentjakobskega gledališča Ljubljana še niso bili uprizarjani,« je med drugim povedala zdaj že nekdanja umetniška vodja.

Prvič tudi Revizor

Dramaturg in teatrolog Rok Andres, ki bo umetniško vodenje prevzel septembra, se je predhodnici zahvalil in priznal, da je dobro, da je repertoar že začrtan, kar je tudi sicer praksa po gledališčih. »Moja predhodnica je v repertoar sezone 2022/23 uvrstila dramske vrhunce in zgodbe naše gledališke zgodovine ter s tem nakazala, da spet živimo v času, ko moramo premisliti svoje temeljne odločitve in prepričanja,« je povedal in kot enega večjih izzivov omenil vrnitev občinstva, ki se je v času epidemije umaknilo iz teatra. Izpostavil je tudi poseben projekt, ki ga bodo predstavili na Borštnikovem srečanju – zbornik o gledališču na Slovenskem.

Nova sezona bo po mnenju Andresa vsebovala dramska dela, ki so zahtevna, a zelo sodobna. Na sporedu bo dramsko besedilo Linhart Andreja Rozmana Roze, ki ga bo režiral Juš A. Zidar, prvič bo na šentjakobskem odru uprizorjena Beckettova drama Čakajoč Godota v režiji Jaše Jamnika, prav tako bodo prvič na oder postavili igro Bertolta Brechta Brecht po Brechtu v režiji in priredbi Sare Lucu ter Gogoljevega Revizorja, pod katerega režijo se bo podpisala Ira Ratej. Sezono bo v Molierovem letu sklenila predstava Država, to sem jaz, ki jo bo režiral direktor gledališča Milan Golob, je še povedal Andres in ter dodal: »Želim si, da bi v novi sezoni – ob izvrstnih besedilih, igralskih kreacijah in režijskih vizijah – ansambel Šentjakobskega gledališča s svojimi sodelavci spregovoril o svetu, katerega del je, o svojih občutenjih in vizijah prihodnosti.«

Priporočamo