Lani izdani mladinski roman Bleščivka, pisateljski prvenec znane pripovedovalke Špele Frlic, sicer tudi programske vodje Pripovedovalskega festivala, se je kmalu po izidu priljubil tako bralcem kot strokovni javnosti. Živahna in jezikovno domiselna pripoved s fantastičnimi primesmi, za katero je njena avtorica navdih črpala tudi iz dolgoletnih pripovedovalskih izkušenj ter poznavanja ljudskih zgodb, zdaj dobiva svojo gledališko različico v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer jo bodo na Odru pod zvezdami premierno uprizorili jutri ob 18. uri – za priredbo besedila sta poskrbeli Špela Frlic, ki pri predstavi sodeluje še kot dramaturginja, in režiserka Maruša Kink.

Približno uro trajajoča pustolovščina se dogaja v Bleščivki, zgledno urejenem naselju s klopcami ter igriščem, kjer je vselej sončno; stanovalci dni preživljajo lagodno, med opazovanjem ptic in klepetom. A ustaljeni red Bleščivke se nepričakovano zamaje, ko se tja začasno priseli pripovedovalka zgodb Silva s svojim rahlo nenavadnim domačim ljubljenčkom, krokodilom Silvestrom, ki vsaj nekaterim prebivalcem vzbuja strah in zaskrbljenost, pa četudi je videti povsem krotek. In ko se začnejo kmalu zatem dogajati neobičajne stvari – ptiči izginejo, na igrišče se vse pogosteje plazi megla, sleherno noč pa se pojavijo tudi čudni kakci, ki se svetlikajo –, se marsikomu zazdi, da so ti neprijetni pojavi povezani ravno s Silvo in njenim plazilcem. Deček Tomo, ki se s Silvo dobro razume, se zato odloči, da se bo skupaj z druščino lotil raziskovanja vzrokov za skrivnostno dogajanje, toda hitro se izkaže, da bo moral za to zbrati kar nekaj poguma …

Zgodba tako privzame detektivske razsežnosti, vendar v svojem jedru tematizira predvsem strah in njegove mnogotere oblike, ki imajo lahko precej različne korenine, a pogosto izvirajo tudi iz neznanja ter predsodkov do tujega in drugačnega; uprizoritev tu nevsiljivo ponudi namig, kako jih premagati. 

Priporočamo