Gledališče Koper tudi v letošnjo sezono vstopa samozavestno in odgovorno. Kot so dejali, zadovoljni opažajo, da jim je uspelo zgraditi gledališko skupnost družin. »Nekateri starši so otroke pripeljali na prav vsako predstavo na vseh festivalih doslej. To občutimo kot zaupanje in podporo našemu delu, kar zelo cenimo. Prav tako se iskreno zahvaljujemo nastopajočim, ki so letos kljubovali precejšnji vročini, ki je vztrajala tudi v večernih urah,« je povedal Matej Sukič iz koprskega gledališča.

Na Obali se je minuli teden zaključil tudi Mednarodni otroški festival Pri svetilniku v avgustu. Letos že četrti. »Ta festival, ki ga namenjamo otrokom in mladim, je dobra uvertura v vsako sezono. Še posebno zato, ker smo se z ustanovitvijo Gledališča za otroke in mladino Svetilnik odločili, da večji del energije in pozornosti namenimo tovrstnim vsebinam,« je povedal in izpostavil tudi prvo premiero, družinski muzikal Naša familija (Marjan Nečak, Saša Eržen), ki so jo uspešno izvedli prav v okviru festivala in bo jeseni zakrožila med Trstom, Reko in Koprom, mesti, od koder prihajajo koproducenti Slovensko stalno gledališče, HNK Ivana pl. Zajca Reka in Gledališče Koper.

Nagovarjajo mlajše občinstvo

S programom se vsako leto trudijo nagovoriti najširši krog občinstva. Najprej tiste najmlajše, ki lahko skozi predstave spoznavajo svet in različne življenjske prigode. V ta namen sodelujejo z osnovnimi in srednjimi šolami, z učitelji, učiteljicami in drugimi pedagoškimi delavci, ki otrokom omogočajo obisk gledališča, čeprav lahko včasih to zanje predstavlja pravi logistično-organizacijski zalogaj. »V zadnjih sezonah je pri nas tudi vse več študentov. Naši zvesti publiki pa smo pripravili razgibano abonmajsko sezono. Kot novost jim letos ponujamo tri izbirne predstave, ki jih bodo lahko izbirali med petimi uspešnicami slovenskih gledališč, ki bodo v Kopru gostovala v prihajajoči sezoni,« je povedal Sukič.

Tudi v sezoni 2024/25 ostaja število abonmajev nespremenjeno: štiri večerni, trije otroški in dijaški abonma. »Še naprej bomo izvajali tudi obe gledališki šoli in vse druge dejavnosti, s katerimi skušamo bogatiti kulturno življenje v mestu in regiji. V mislih imam vse dejavnosti v sklopu kulturno-umetniške vzgoje, različne delavnice in sodelovanja z ustanovami z drugih področij in pa seveda poletne vsebine, kjer bi poleg otroškega festivala izpostavil še FUGO, ki se je že po petih letih uveljavila kot pomemben mednarodni festival gledaliških akademij.«

Pripravljajo kakovostne vsebine

Slovenija zahodno od prestolnice ni imela gledališča, ki bi bilo specializirano za otroke. Ker se v Gledališču Koper že od samega začetka zavedajo, kako pomembno je, da lahko tudi najmlajši pridejo do kakovostnih gledaliških vsebin, so se odločili zapolniti to vrzel. Tako ima gledališče Svetilnik več kot 20 let podlage; gledališke šole in treninge, najrazličnejše delavnice, sodelovanje s šolami, kulturno-umetniško vzgojo in tako dalje so izvajali že prej. »Navsezadnje je bila prva predstava, ki smo jo leta 2001 pripravili v Gledališču Koper, namenjena otrokom. Imamo že dva profesionalna igralca, ki sta šla skozi naše gledališke treninge: mednarodno nagrajenega Blaža Popovskega in zelo obetavnega Maka Tepšića. Vztrajali bomo še naprej in pripravljali kakovostne vsebine za otroke, mladino pa tudi študente ter jih hkrati skozi različne projekte vabili k ustvarjalnemu procesu,« je še povedal in dodal, da tudi odlično sodelujejo z različnimi ustanovami in podjetji, ki prihajajo iz vseh štirih obalnih občin. In to ne nujno s polja kulture in umetnosti. »V zadnjih letih smo razvili lepo sodelovanje z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, skupaj pripravljamo okrogle mize na temo znanosti. Prav tako z Luko Koper, ki je generalni sponzor Svetilnika. Podjetnik iz Pirana Anže Šoba zagotavlja Artbus, ki naše obiskovalke in obiskovalce brezplačno vozi na premiere,« je pojasnil Sukič in poudaril, da
je Gledališče Koper močno vpeto v okolje, iz katerega izvira, mu vrača po najboljših močeh in s številnimi povezovanji gradi razmišljujočo, strpno in odprto skupnost.

Večerni abonma

Večerni abonmaji so namenjeni odraslemu občinstvu. Z izborom predstav, tako domačih kot gostujočih, in možnostjo izbire termina ogledov poskuašajo ustreči željam in povpraševanju kar največjega kroga občinstva. Abonenti si lahko v okviru večernega abonmaja ogledajo sedem predstav, vedno ob 20. uri. Oktobra bo na ogled igra Tri verzije življenja v režiji Nine Šorak. Februarja 2025 je napovedana premiera Dnevi zavrženosti dramaturginje Urške Taufer v režiji Tijane Zinajić. Maja se bo na gledališkem odru kot pevec predstavil dramski igralec Rok Matek. Med petimi predstavami – Tartuffe (Diego de Brea), Paradiž (Matteo Spiazzi), Dnevnik Ane Frank (Renata Vidič), Kar želiš, to dobiš (Ajda Valcl) in Zakaj sva se ločila (Žiga Divjak) – si bodo imetniki abonmaja tri lahko izbrali sami.

Priporočamo