Repertoar nove gledališke sezone Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje je posvečen raziskovanju komedije, humorja in satire ter njihovemu vplivu na umetnost, gledališče in družbo nasploh. »Raziskovanju komedije kot ogledala družbi, sredstva kritike, orodja prepoznave, nosilke katarze ter možne sprožilke sprememb v družbi in posamezniku,« pravi upravnik SLG Celje Miha Golob. Slogan nove, že 74. sezone je V vsaki komediji je nekaj resnice, v njej pa bodo uprizorili šest premiernih uprizoritev. Pet premiernih uprizoritev širokega spektra zvrsti, ki se pretakajo čez robove komičnega, bo namenjenih odraslim, ena pa otrokom, starejšim od pet let. S tem tudi otroke in mladino neposredno vključujejo v gledališko umetnost, saj je to pomembno za gledališko opismenjevanje.

Komedije so del njihove identitete

Celjsko gledališče je praktično od samega nastanka močno povezano s komedijo. S festivalom Dnevi komedije pa je ta gledališki žanr postal tudi del identitete gledališča in samega mesta. A to ni edini razlog, zaradi katerega SLG Celje sezono posveča raziskovanju komedije. Komedija je imela in ima velik vpliv na razvoj človeštva, je pomemben del človeške izkušnje in opazno prispeva k oblikovanju vrednot človeške družbe. Pogosto je služila in služi kot orodje za kritiko družbenih, političnih in kulturnih norm ter nepravilnosti. Že ta mesec prihaja na odrske deske premiera ​Kranjskih komedijantov Bratka Krefta​, v režiji Diega de Bree, oktobra pa bodo na malem odru prvič uprizorili komedijo Emila Filipčiča Veselja dom, v režiji Dejana Spasića. Prav tako oktobra bo na vrsti glasbena predstava za otroke avtorice Ide Mlakar O kravi, ki je lajala v luno, režiserke Brine Klampfer Merčnik. Januarja bo na repertoarju romantična komedija Williama Shakespeara Sen kresne noči, režiserja Jaše Kocelija, aprila arktična tragikomedija Kokkola, ki jo je napisala Leea Klemola, pod režisersko taktirko Žive Bizovičar, maja pa bodo sezono sklenili s premiero komične enodejanke Bertolta Brechta Malomeščanska svatba v režiji Primoža Ekarta.

Glasbeni koncerti in dnevi komedije

Že lani so se v SLG Celje odločili popestriti sezono z glasbenimi dogodki, imenovanimi Ce dur (Celju dajemo urbani ritem). Umetniški vodja Branko Završan v novi sezoni obljublja pisan program eminentnih glasbenih skupin sodobne popularne glasbene krajine, ki v svojih raznovrstnih stilih segajo na najrazličnejša glasbena področja. Koncertna sezona se bo začela oktobra, a vsi datumi in izvajalci še niso znani. Je pa potrjeno, da bodo 23. novembra na velikem odru SLG gostili skupino Kelly Green & Jean John trio, ki je ena najaktivnejših mladih newyorških jazzovskih zasedb, na čelu s pevko, pianistko in skladateljico Kelly Green ter slovenskim bobnarjem Žanom Tetičkovičem. Februarja prihodnje leto pa se bodo zvrstili že 33. Dnevi komedije. SLG Celje kot organizator in Mestna občina Celje kot pokroviteljica sta letos razpisala javni anonimni natečaj za izvirno komedijo, žlahtno komedijsko pero, katerega rok za oddajo se izteče 30. septembra 2025. Nagrada bo podeljena na Dnevih komedije leta 2026. »Prav tako tudi v tej sezoni 2024/25 vabimo mlade gledališke ustvarjalke in ustvarjalce pa tudi tiste, ki to še niso in bi želeli postati, da se vključijo na platformo stARTboks, ki bo potekala od septembra do junija 2025, urnik pa bomo zastavili tako, da bo omogočil najvišjo možno stopnjo vključevanja. Dobrodošel je vsak, ki ga gledališče vznemirja, predznanje ni pogoj, avdicij ne bo, udeležba pa je brezplačna,« mlade vabi k sodelovanju producentka Mojca Redjko

Priporočamo