Slovensko narodno gledališče Nova Gorica vabi, da vstopite v svet umetnosti, kjer se resničnost prepleta z domišljijo in kjer se odpirajo vrata v številne svetove. Po besedah Mirjam Drnovšček, direktorice SNG Nova Gorica, bodo novo sezono sestavljale vrhunske predstave, ki vas bodo navdušile in ganile ter vam ponujale izkušnjo, ki jo lahko doživite le v živo, v objemu gledališke dvorane. »Ob tej priložnosti bi vas želela še posebej spodbuditi k nakupu abonmaja. Z njim boste namreč imeli privilegij uživati v izbranih predstavah po posebno ugodni ceni, poleg tega boste deležni številnih drugih ugodnosti, kot so prednostna izbira sedežev, popusti na dodatne predstave in posebni dogodki za abonente, ki jih bo Evropska prestolnica kulture zagotovo prinesla,« je pozvala direktorica.

Nova sezona sredi septembra

»V nedogled ponavljamo krilatice, da je gledališče pomembno za zdravo tkivo družbe, da smo gledališčniki tu za vas, gledalce, in da brez vas naše delo nima smisla. Ker je vse to res,« so besede Marka Bratuša, ki se kot umetniški vodja SNG Nova Gorica otepa vprašanja o rdeči niti nove abonmajske sezone. »Sam se kot umetniški vodja pri sestavljanju programa vztrajno otepam izraza rdeča nit, saj verjamem, da je to bolj marketinški prijem kot dejanski ključ za sestavljanje sezone. Moje vodilo za programiranje je, da so vsi projekti, ki nastanejo v določeni sezoni, pomembni za občinstvo, ustvarjalce, institucijo in okolje, v katerem nastajajo. Če bi res moral marketinško opredeliti sezono, bi rekel, da gre za osebne zgodbe slehernikov v vrtincu čustvenih, političnih in zgodovinskih viharjev,« je dejal.

V Novi Gorici bodo sezono začeli že 18. septembra. »Začnemo na malem odru s predstavo 64 hrvaške dramatičarke Tene Štivičić v režiji Nine Šorak. Predstava vzame pod drobnogled pojav neplodnosti in z njo povezane osebne stiske v odnosu do lastnih pričakovanj, pričakovanj družine in družbenih pritiskov,« je povedal Bratuš in na nehvaležno vprašanje o predstavi, ki jo je vredno izpostaviti, odgovoril: »Če ne gre drugače, bi izpostavil projekt V iskanju izgubljenega jezika, ki je koprodukcija SNG Nova Gorica, Evropske prestolnice kulture GO! 2025 ter festivala Mittelfest. Gre za drugi del trilogije Nezmožni umreti, ki ga je napisal Goran Vojnović, na oder pa ga bo postavil Janusz Kica. Izpostavil bi tudi avtorski projekt Žige Divjaka in Katarine Morano Anhovo, v katerem bosta v sodelovanju z novinarskima sodelavkama na odrske deske prenesla kompleksno družbeno ekološko tematiko Soške doline.« Pri tem je omenil še tretji izjemno pomemben projekt. »To je celoletna predstava Tomija Janežiča Dotik usode, ki bo potekala vsak mesec v času Evropske prestolnice kulture in pri kateri poleg SNG Nova Gorica sodelujejo še Mladinsko gledališče iz Ljubljane ter gledališča iz srbskega Novega Sada, romunskega Temišvara in ukrajinskega Ivano-Frankivska.«

Kot že omenjeno, bo letošnja sezona prav zaradi Evropske prestolnice kulture precej pestra. »Izpostavil bi dva večja plesna sklopa, in sicer festival Vis-a-vi, ki ga oktobra prirejamo skupaj z Artisti Associati z italijanske strani mesta, ter festival​ Aerowaves, ki bo v aprilu 2025. Kot posebnost bi še omenil, da bo v Novi Gorici in Gorici v septembru zaživela spletna igra, ki je del mednarodnega projekta ACuTe, kjer smo partnerji, s katero bodo meščani obeh mest prek zabavnih izzivov lahko na novo odkrili prostore na obeh straneh meje,« je še dejal Bratuš.

Priporočamo